Αρχική Άρθρα Σταθερή αξία η Εκκλησία, αλλά…

Σταθερή αξία η Εκκλησία, αλλά…

από kivotos

Ιδιαίτερα δημοφιλής στον λαό είναι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Κέντρου Ερευνών Bridging Europe. Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 65% έχουν θετική γνώμη για τον κ. Ιερώνυμο, ενώ θετικά εκφράζονται και για τη στάση της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της κρίσης σε ποσοστό 43%.

Ωστόσο, φαίνεται πως είναι περισσότεροι εκείνοι που τάσσονται υπέρ του διαχωρισμού κράτους-Εκκλησίας και κατά της υποχρεωτικής διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών. Την ίδια στιγμή, οι πολίτες, σε ποσοστό 47%, εκτιμούν ότι είναι ενωτικού χαρακτήρα οι δημόσιες παρεμβάσεις της Εκκλησίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

«Έχουμε δει το τελευταίο διάστημα ότι οι έρευνες δεν αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα. Το καλύτερο γκάλοπ είναι η καθημερινή επαφή των πολιτών με την Εκκλησία (εκκλησιασμός, εκδηλώσεις, συμμετοχή σε δράσεις υπέρ των φτωχών), η οποία, ειδικά την περίοδο της κρίσης, έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Ωστόσο, η Εκκλησία οφείλει και πρέπει να προβληματιστεί για τα ευρήματα όλων των ερευνών και οφείλει να έχει νηφάλιο λόγο και να προβάλλει το έργο της, το οποίο πολλές φορές αγνοείται από τους πολλούς, αλλά και από τα Μέσα Ενημέρωσης. Επίσης, η Εκκλησία θα πρέπει να απαντήσει ουσιαστικά στην επίθεση που δέχεται, έμμεσα ή και άμεσα, γιατί όλη αυτή η παραφιλολογία που αναπτύχθηκε τον τελευταίο καιρό λειτουργεί σαν σαράκι στις ψυχές των ανθρώπων», υποστηρίζει στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» μητροπολίτης της Βορείου Ελλάδος.

Οι πολίτες, σε ποσοστό 47%, εκτιμούν ότι είναι ενωτικού χαρακτήρα οι δημόσιες παρεμβάσεις της Εκκλησίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής

Ο ίδιος μητροπολίτης επικαλείται παλαιότερη έρευνα (Απρίλιος του 2015) της Κάπα Research, σύμφωνα με την οποία το 81,4% των Ελλήνων αισθάνεται Χριστιανός Ορθόδοξος, ενώ το 55% δηλώνει ότι κάνει τον σταυρό του όταν περνάει έξω από ναό.

Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research, τήρησης των εθίμων στην Ελλάδα, αφού αγγίζει το 75,2%, ενώ σε ποσοστό άνω του 40% οι Έλληνες δηλώνουν ότι νηστεύουν.

Τον περασμένο Απρίλιο, όταν είχε ξεσπάσει και το θέμα με τα Θρησκευτικά και τα ιερά σύμβολα στα σχολεία, το 51,3% είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής των συμβόλων, αλλά θα ήθελαν προαιρετικό το μάθημα των Θρησκευτικών.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, σε σχετική ερώτηση, με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις των ερωτηθέντων, στον Θεό πιστεύει το 74,2%. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πιστών αυτοτοποθετείται στον χώρο της Δεξιάς (89,1%) και ακολουθούν αυτοί που λένε ότι ανήκουν στο Κέντρο, με 79,1%, και στην Αριστερά, με 34,2%.

Στην τελευταία έρευνα του Κέντρου Ερευνών Bridging Europe φαίνεται πως έχει αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που τάσσονται υπέρ του διαχωρισμού κράτους-Εκκλησίας. Το 53% των πολιτών φαίνεται πως συμφωνεί με τον πλήρη διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας, σε αντίθεση με το 36%, που τάσσεται αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πάντως, οι ερωτηθέντες, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση για τη διατήρηση των καλών σχέσεων των δύο πλευρών, εκτιμούν σε ποσοστό 65% ότι θα ανοίξει τον διάλογο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αίσθηση προκαλούν τα ευρήματα που δείχνουν ότι η Εκκλησία δεν θα μπορούσε να επιβιώσει μετά από έναν ενδεχόμενο χωρισμό. Αντίθετη γνώμη έχει μόλις το 22%. Επίσης, οι ερωτηθέντες σε συντριπτικό ποσοστό (82% έναντι 10%) πιστεύουν ότι η Εκκλησία δεν θα μπορούσε να επιβιώσει οικονομικά, έπειτα από έναν οριστικό διαχωρισμό. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι η Ελλαδική Εκκλησία έχει τεράστια περιουσία, και μάλιστα ζητούν να τη διαθέσει υπέρ των φτωχών.

Θετικά, πάντως, κρίνουν οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 43% τη δράση της Εκκλησίας στην οικονομική κρίση. Αντίθετα, σε ποσοστό το 45% οι πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη συμβολή της Εκκλησίας στην ανακούφιση και την υποδοχή των προσφύγων, έναντι του 31%.

Για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη. Το 49% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της προαιρετικής διδασκαλίας του μαθήματος και το 38% υπέρ της υποχρεωτικής διδασκαλίας.  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ