Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, πραγματοποίησε προσκύνημα στον Πανάγιο Τάφο, ενώ συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’.
Ο Πατριάρχης υποδεχόμενος τον κ. Τσίπρα, επεσήμανε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού έρχεται σε μια περίοδο όπου οι χριστιανοί που κατοικούν στην περιοχή, περνούν δοκιμασίες, ενώ παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, περιμένουν τη βοήθεια της Ελλάδας για την ασφάλειά τους.
Παράλληλα, ο Σεβασμιότατος, στάθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια που καταβάλλει το Πατριαρχείο για τη διαφύλαξη της ορθοδοξίας, ενώ υποστήριξε και τον ρόλο του στην αρμονική συμβίωση διαφορετικών θρησκειών στην ιστορική πόλη.
Μάλιστα ο πατριάρχης Ιεροσολύμων απένειμε στον πρωθυπουργό τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Παναγίου Τάφου, ενώ αμέσως μετά ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο Πατριαρχείο, ενώ επισκέφθηκε και τον Πανάγιο Τάφο.
Τι είπε ο πρωθυπουργός στην αντιφώνησή του προς τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ’:
“Μακαριότατε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για τη μεγάλη τιμή που κάνετε σε μένα προσωπικά, αλλά και στο πρόσωπό μου προς την ελληνική κυβέρνηση, που σε αυτές τις δύσκολες στιγμές αγωνίζεται προκειμένου να αναδείξει την αξία, την σημασία του διαλόγου, της συνεργασίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και της επίλυσης των διαφορών μέσα από τον διάλογο.
Θέλω να σας πω ότι είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, αισθάνομαι μεγάλη τιμή και χαρά, που βρίσκομαι στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, σε αυτή την ιστορική και ιερή πόλη, μία πόλη που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει γίνει θέατρο βιαιοτήτων, ενώ αποτελεί ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης τριών διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών.
Και το γεγονός και μόνον ότι είναι ιερή πόλη και για τις τρεις αυτές θρησκείες και για τον Χριστιανισμό – και ιδιαίτερα για την Ορθοδοξία – αλλά βεβαίως και για τους Μουσουλμάνους και τους Ιουδαίους, είναι μία σημαντική πόλη, μία ιερή πόλη, μία πόλη με μεγάλη ιστορία που μπορεί να μας αναδείξει την ανάγκη, οι διαφορές να επιλύονται μέσα από τον διάλογο.
Γι’ αυτόν τον λόγο πήραμε την πρωτοβουλία, και πριν από ένα περίπου μήνα διεξήγαμε στην Αθήνα, το Συνέδριο για τον διάλογο και την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης. Και ιδιαίτερα την ανάγκη να διευθετηθούν όλες οι διενέξεις και οι συγκρούσεις προκειμένου να πρυτανεύσει η ειρήνη. Θεωρώ, Μακαριότατε, ότι ο ρόλος του Πατριαρχείου είναι ιδιαίτερα σημαντικός προκειμένου να προωθηθεί ο διαθρησκευτικός διάλογος. Ιδίως στις μέρες μας, που μετά τις τρομοκρατικές αυτές επιθέσεις στο κέντρο της Ευρώπης, την έξαρση του φονταμενταλισμού και του θρησκευτικού φανατισμού, μετά από τα γεγονότα όπου κάποιοι ακραίοι αξιοποιούν την θρησκεία για να προωθήσουν άλλου είδους στοχεύσεις.
Τώρα, λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, είναι εξαιρετικά κρίσιμο, εσείς εδώ, ως Πατριάρχης Ιεροσολύμων, αλλά και όλοι οι άλλοι ηγέτες διαφορετικών θρησκειών εδώ σε αυτή την ιερά πόλη, να αναδείξετε την αξία του διαλόγου, της συνύπαρξης και της συνεργασίας. Οι θρησκείες – ο Χριστιανισμός και η Ορθοδοξία βεβαίως πάνω από όλα, αλλά όλες οι θρησκείες – έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο.
Και ο Ιουδαϊσμός και το Ισλάμ είναι μονοθεϊστικές θρησκείες, πιστεύουν στον έναν και μοναδικό Θεό. Θα πρέπει να αναδείξουμε τη σημασία που έχει – μέσα από την πνευματικότητα του έργου που είμαι βέβαιος ότι έχετε αναλάβει – ο άνθρωπος να προστατευτεί ως η μεγαλύτερη αξία, που είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής. Να προστατευτεί ο άνθρωπος και η ανθρώπινη ζωή και να αναδείξουμε την αγάπη προς τον συνάνθρωπο που μπορεί να ενώνει τις διαφορετικές θρησκείες και ιδεολογίες.
Τέλος, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική Πολιτεία στηρίζει το έργο του Πατριαρχείου και βεβαίως να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, να στηρίζουμε το έργο σας. Γνωρίζετε ότι η πατρίδα μας περνάει μια μεγάλη κρίση – και είμαι αισιόδοξος ότι σιγά-σιγά αρχίζουμε να βγαίνουμε από αυτήν την κρίση που μας μαστίζει τα τελευταία πέντε χρόνια, πιστεύουμε ότι τα πιο δύσκολα είναι πίσω μας, πρέπει με αισιοδοξία να προχωρήσουμε μπροστά – ωστόσο παρά την κρίση θα στηρίξουμε τις προσπάθειες για την ανάδειξη των μνημείων που ανήκουν μεν στο Πατριαρχείο, αλλά στην πραγματικότητα ανήκουν σε όλη την Οικουμένη. Είναι παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά και η ανάδειξή τους είναι χρέος μας απέναντι στην Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό, αλλά κυρίως απέναντι στην Ανθρωπότητα. Θα στηρίξουμε, λοιπόν, αυτή την προσπάθεια και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε τη δυνατότητα, το επόμενο διάστημα, να ξανάρθουμε εδώ για να εγκαινιάσουμε την ανάδειξη και την αναστήλωση των μνημείων.”