Στο επίκεντρο των όποιων πολιτικών εξελίξεων έχει βρεθεί η Εκκλησία λόγω της στάσης του αρχιεπισκόπου στην υπόθεση του ονόματος των Σκοπίων.
Με νέες δηλώσεις ο κ.Ιερώνυμος κάνει λόγο για χρήση όνομα χωρίς τον όρο Μακεδονία αλλά ταυτόχρονα επικρίνει έμμεσα τους ιεράρχες της Βορείου Ελλάδος που πήραν μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο στον Λευκό Πύργο.
“Από τους 82 αρχιερείς πήραν μέρος μόνο εννέα” αφήνοντας να εννοηθεί οτι οι υπόλοιποι συμφωνούν με τις θέσεις του ,αγνοώντας οτι σε όλη την Ελλάδα οι μητροπολίτες είτε με ψηφίσματα, είτε με δηλώσεις τους έχουν ταχθεί υπέρ όλων εκείνων που αγωνίζονται για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Το κακό για τον αρχιεπίσκοπο είναι οτι ο ίδιος προτίμησε να “συμπαρασταθεί” στην κυβέρνηση, η οποία επισήμως έχει ταχθεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας στο Σκοπιανό.
Στις 4 Φεβρουαρίου αναμένεται να γίνει νέο συλλαλητήριο, αυτή τη φορά στην Αθήνα, και ήδη γίνονται προσπάθειες οι κληρικοί, τουλάχιστον της Αρχιεπισκοπής, να μην έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που ασκούν κριτική στον Ιερώνυμο κατηγορώντας τον ότι έχει εμπλακεί σε ένα πολιτικό παιχνίδι αδιαφορώντας για τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει κάποιος, είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά από το 1974 η ιεραρχία εμφανίζεται τόσο διχασμένη με την ηγεσία της να έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με μια κυβέρνηση η οποία επιδιώκει με συγκεκριμένες ενέργειες την αποιεροποίηση της χώρας.
Τον λόγο από δω και πέρα έχει η ΔΙΣ και η Ιεραρχία που θα κληθούν να αποφασίσουν για μια ακόμη φορά για την στάση της Εκκλησίας στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων .
Πάντως στην Αρχιεπισκοπή μετά τον όγκο του συλλαλητηρίου επικρατεί αμηχανία. Αυτό που θα επιδιωχθεί τις επόμενες μέρες είναι να μην έχει συμμετοχή το συλλαλητήριο στην Αθήνα στην έδρα του κ.Ιερώνυμου με αρωγό την κυβέρνηση η οποία τις επόμενες μέρες θα επιχειρήσει “επικοινωνιακή επίθεση” με στόχο να προβάλει τις θέσεις της επιστρατεύοντας προσωπικότητες του πνευματικού χώρου.Του χώρου ,δηλαδή, που θέλει την Εκκλησία χωρίς ρόλο και λόγο.