Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διεθνούς Διάσκεψης στην Αθήνα, με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή». Το γεγονός ξεκίνησε τη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου, με την εναρκτήρια ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, 20 Οκτωβρίου, με την υιοθέτηση των συμπερασμάτων της ολομέλειας και την καταληκτική παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά.
Στη Διάσκεψη συμμετείχαν επικεφαλής χριστιανικών Εκκλησιών, θρησκευτικοί ηγέτες και προσωπικότητες του μουσουλμανικού και εβραϊκού κόσμου, καθώς και διακεκριμένοι εκπρόσωποι της διεθνούς πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών.
Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς ευχαρίστησε όλους τους συνέδρους για την συμμετοχή τους γιατί έτσι αποδεικνύεται ότι “μπορούμε να κουβεντιάσουμε, να διαλογιστούμε και να ανταλλάξουμε γνώμες” είπε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε, ότι υπάρχει κάτι το κοινό ανάμεσα στην πολιτική και τη θρησκεία, “έχουμε στο κέντρο μας τον άνθρωπο και, επίσης, και στις δύο -και στην πολιτική και στη θρησκεία- πρέπει να υπάρχει συναίσθημα. Να υπάρχει συναίσθημα που να στηρίζει την αγάπη για την ελευθερία και να συνδυάζει, όπως είπαμε και στην πρωινή συνεδρίαση, χθες, την ανεκτικότητα με το σεβασμό”.
Στη διάρκεια της Διάσκεψης, μίλησαν συμμετέχοντες από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, τις ΗΠΑ, από τον Καναδά και από άλλα μέρη. Μίλησαν περίπου 70 ομιλητές από 45 οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς. Έγιναν αναφορές για πολιτισμό και για θρησκεία.
“Ο πολιτισμός περιγράφει το τι είμαστε και το ανείπωτο. Η θρησκεία περιγράφει το πώς είμαστε και πώς θα θέλαμε να είμαστε και, για αυτό, μακριά από τον πολιτισμό και από τη θρησκεία βρίσκονται οι φανατικοί. Και θέλω να το υπογραμμίσω άλλη μια φορά: φανατικοί δεν είναι μόνο κάποιοι που δρουν στο όνομα της θρησκείας, αλλά και κάποιοι που δρουν στο όνομα της εναντίωσης στις θρησκείες” επεσήμανε ο Υπουργός.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επεσήμανε πως “είναι κοινός τόπος όλων μας πιστεύω ότι, τυχόν εξαφάνιση των θρησκευτικών και πολιτισμικών μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή, θα σήμαινε καταστροφή της παράδοσης, της ιστορίας, του πολιτιστικού πλουραλισμού και του θρησκευτικού, που έδωσε παγκόσμια επιτεύγματα και επηρέασε τις μεγάλες παγκόσμιες θρησκείες. Και τυχόν καταστροφή τους, θα αποτελέσει απώλεια για όλη την ανθρωπότητα”.
Αναφέρθηκε, ωστόσο, σε κάποιους στόχους, για τους οποίους έγινε λόγος στη Διάσκεψη, όπως “η ανάγκη να υπάρξει πολιτική λύση στη σύγκρουση της Συρίας, να στηριχθεί το κράτος του Ιράκ και να μην υπάρχει κανένας δισταγμός στην πάλη ενάντια στην τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό. Επίσης, συμφωνήσαμε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρξουν άμεσες πρωτοβουλίες ώστε να υποστηριχτούν οι θρησκευτικές και πολιτιστικές μειονότητες, να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση και να προστατευθούν τα μνημεία στην περιοχή. Πιστεύω, ακόμα, ότι όλοι νοιώσαμε βαθιά ικανοποίηση, ψυχική και πνευματική, ακούγοντας τις απόψεις όλων των άλλων, που ήταν μια συμβολή υψηλή και από ανθρωπιστική σκοπιά και από ακαδημαϊκή και από πολιτική, ενώ μπορέσαμε και εξασφαλίσαμε ένα πλαίσιο συνεχούς διαλόγου και ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών απόψεων, που θέλουμε να συνεχίσει και που είναι το στοιχείο που χαρακτήρισε τη Διεθνή μας Διάσκεψη”.