Αρχική Επικαιρότητα Συνεχίζεται ο διάλογος Ιεραρχίας – πολιτείας για τα θρησκευτικά

Συνεχίζεται ο διάλογος Ιεραρχίας – πολιτείας για τα θρησκευτικά

από kivotos

Συνήλθε την Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017, στην πρώτη Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Ο Μακαριώτατος προσεφώνησε τα μέλη της Ιεραρχίας και ανέφερε τα εξής: «Το θέμα που θα μας απασχολήσει πάλι σήμερα είναι εκείνο της διδασκαλίας εις τα σχολεία μας του μαθήματος των Θρησκευτικών και ειδικώτερα των αναλυτικών λεγομένων προγραμμάτων.
Το Σύνταγμα της χώρας στην παράγραφο 2 του άρθρου 16 προβλέπει τα εξής: ‘’Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και την διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες’’.

Ομοίως ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας ορίζει στο άρθρο 9, παρ. Ε’ τά εξής: ‘’παρακολουθεί (η Δ.Ι.Σ.) το δογματικόν περιεχόμενον των διά τα σχολεία της Στοιχειώδους και Μέσης Εκπαιδεύσεως προοριζομένων διδακτικών βιβλίων του μαθήματος των Θρησκευτικών’’.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων, το Υπουργείον Παιδείας, Θρησκευμάτων και Ερεύνης προέβη εις μεταρρύθμιση των αναλυτικών προγραμμάτων εις τα Θρησκευτικά μαθήματα της στοιχειώδους και μέσης εκπαιδεύσεως σε τέτοιο βαθμό που αναγκασθήκαμε να αποστείλουμε το υπ’ αριθ. 4896/2016 έγγραφό μας προς τον κ. Πρωθυπουργό και τους κ. Αρχηγούς των εις την Βουλήν κομμάτων και να δηλώσουμε δημοσίως ότι ‘’τά προγράμματα αυτά είναι και απαράδεκτα και επικίνδυνα’’».

Ακολούθως αναφέρθηκε στην σύσκεψη της 5ης Οκτωβρίου 2016 για την αντιμετώπιση των σχετικών με τα θρησκευτικά προγραμμάτων υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και στην κατάληξη των συζητήσεων της συσκέψεως.

Ο Μακαριώτατος επισήμανε ιδιαίτερα το εντατικό και επιμελές έργο της ορισθείσης υπό της Ιεραρχίας τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής αποτελουμένης εκ των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, οι οποίοι έφεραν τα εξής στοιχεία:

«1. Η συζήτησις άρχισε από μηδενική βάση. Τι άλλο συμβαίνει μετά την ‘’κατάργηση’’ των Φ.Ε.Κ. Β 2906 και Β 2920 της 13ης Σεπτεμβρίου 2016 του τ. Υπουργού κ. Φίλη και ισχύ των Φ.Ε.Κ. Β 2104 και Β 2105 της 19ης Ιουνίου 2017 του νυν Υπουργού κ. Γαβρόγλου.

2. Ορθόδοξος χαρακτήρας του μαθήματος.

3. Έγιναν δεκτές παρεμβάσεις, διορθώσεις, προσθήκες, αφαιρέσεις, προτάσεις της Επιτροπής της Εκκλησίας εις το υλικό διδασκαλίας.

4. Το υλικό μαθητείας που θα αποτελέσει τα βιβλία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από το σχολικό έτος 2018-2019 πριν τυπωθεί, θα τεθεί εις την διάθεσιν της Εκκλησίας για την απαιτουμένη δογματική παρακολούθηση».

Tέλος, ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Ιεραρχίας επεσήμανε τα εξής: «Εδώ οφείλω να καταθέσω μία δήλωση του Υπουργού κ. Κωνσταντίνου Γαβρόγλου προς εμέ προσωπικώς: αν κάτι προκύψει προβληματικό είμαστε έτοιμοι οι δύο πλευρές να το αντιμετωπίσουμε».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ως αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, αντιφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών.

Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τύπου από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Εν συνεχεία, σύμφωνα με την Ημερησία Διάταξη, ανέγνωσε την Εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ με θέμα: «Ενημέρωσις περί του μαθήματος των Θρησκευτικών». Κατά την Εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε τα Μέλη της Ιεραρχίας περί των αποτελεσμάτων του διαλόγου της Τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής σχετικά με την βελτίωση των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου τονίζοντας ιδιαίτερα ότι στο διάλογο προσήλθαμε έχοντας οδηγό την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της εκτάκτου Ιεραρχίας της 09.03.2017.

Μεταξύ άλλων στην Εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε τα εξής: «Κατά την διεξαγωγήν του Διαλόγου, η Επιτροπή επέμεινε εις την βάσιν των τριών θεμελιωδών αρχών, ήτοι: α) της υποχρεωτικότητος του μαθήματος των Θρησκευτικών, β) της διατηρήσεως των ωρών διδασκαλίας αυτού, και γ) της διασφαλίσεως του Ορθοδόξου Προσανατολισμού αυτού, όπως και εις την διατήρησιν του υφισταμένου νομικού και θεσμικού πλαισίου του Μαθήματος των Θρησκευτικών, καθώς και της ονομασίας ‘’Θρησκευτικα’’.

Υπήρξαν ρητές διαβεβαιώσεις τόσον του κ. Υπουργού, όσον και του Προέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), σε όλες τις συναντήσεις, ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα ως προς την υποχρεωτικότητα του Μαθήματος των Θρησκευτικών, τις ώρες διδασκαλίας του και την ονομασία του, ενώ θα παραμείνει στον κορμό των μαθημάτων στην Β καί Γ Λυκείου, χωρίς να γίνει επιλεγόμενο».

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος παρέθεσε όλες τις τροποποιήσεις και αλλαγές που έγιναν δεκτές, και σημείωσε ότι με όλες τις παραπάνω αλλαγές, συμφώνησε και η Εκκλησία της Κρήτης, η οποία συμμετείχε στον διάλογο δια του εκπροσώπου Αυτής, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέου.

Εν συνεχεία τον λόγο έλαβαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Μέλη της Τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής.

Μετά το διάλειμμα ακολούθησε ευρύτατος διάλογος επί της Εισηγήσεως, κατά τον οποίο έλαβαν τον λόγο πολλοί Αρχιερείς.

Εν κατακλείδι ο Μακαριώτατος εκφράζοντας το Σώμα της Ιεραρχίας ευχαρίστησε τα Αρχιερατικά Μέλη της Επιτροπής για την πλήρη ενημέρωση που παρείχαν στο Σώμα της Ιεραρχίας επί του θέματος.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, αφού ενημερώθηκε περί των αποτελεσμάτων του διαλόγου μεταξύ της Τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής και της Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας, αποφάσισε την συνέχιση του διαλόγου υπό της ιδίας Επιτροπής διά την παρακολούθηση του υλικού των νέων βιβλίων πριν αυτά τυπωθούν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ