Αρχική Εκκλησία Τσίπρας διαβεβαιώνει Ιερώνυμο: «Ή έχουμε λόγο και τον τηρούμε ή δεν αξίζει η συζήτηση που κάνουμε!»

Τσίπρας διαβεβαιώνει Ιερώνυμο: «Ή έχουμε λόγο και τον τηρούμε ή δεν αξίζει η συζήτηση που κάνουμε!»

από kivotos

Στην σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου ο οποίος αποκάλυψε τους διαλόγους που είχε με τον πρωθυπουργό για το μάθημα των Θρησκευτικών τον περασμένο Οκτώβριο. Επίσης φανερώνει την θέση που πήρε ο κ. Φίλης, τότε υπουργός Παιδείας.

Το συγκεκριμένο μέρος της εισήγησης του Μακαριωτάτου έχει ως εξής: 

 

Σεβασμιώτατοι εν Χριστώ αδελφοί,

Με ευχαρίστηση ανταποκριθήκαμε και πάλι στην πρόσκληση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για έκτακτη σύναξη των μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας μας σε μια εποχή που οι συνθήκες της ζωής στην χώρα μας είναι δύσκολες και καταβάλλονται πολλαχόθεν προσπάθειες για την υπέρβαση δυσεπίλυτων προβλημάτων. Σε αυτόν τον αγώνα συμμετέχει και η Εκκλησία μας προσφέροντας κατά δύναμη κάθε ιερή διακονία στο λαό της για να μην λυγίσει.

Παράλληλα όμως εργάζεται και για την αντιμετώπιση δικών της εσωτερικών, διοικητικών, οργανωτικών και ποιμαντικών προβλημάτων, που δημιουργούν οι υπάρχουσες αντιξοότητες και είναι ανάγκη να ρυθμισθούν και αυτά με σκοπό την καλύτερη συμπαράσταση στα πνευματικά της παιδιά, στον λαό μας.

Τον περασμένο Οκτώβριο, στην τακτική σύναξη της Ιεραρχίας σε μια εισήγηση με θέμα «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΧΘΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ» ετέθησαν βασικοί στόχοι προς επίτευξη μεταξύ των οποίων και η «ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ».
Από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα έγινε πολύς αγώνας στο κεφάλαιο αυτό. Αγωνίσθηκαν πολλοί λαϊκοί και κληρικοί. Πρόκειται για το έργο που έγινε σε ένα κομμάτι της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως. Δηλαδή στα λεγόμενα Εκκλησιαστικά Λύκεια σε μια καινούργια μορφή τους και στα Κέντρα Ιερατικῆς Μαθητείας (Κ.Ι.Μ.), έναν καινούριο θεσμό. Την εισήγηση επ’ αυτών θα κάνει ο αγαπητός αδελφός, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ.

Β΄. Πολλή σύγχυση δημιούργησε στον χώρο της Παιδείας το θέμα της διδασκαλίας στα σχολεία του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Κομβικό σημείο στην επίλυση του προβλήματος έδωσε και δίνει η συνάντηση παραγόντων που προκάλεσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο κ. Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου στις 5 Οκτωβρίου 2016.

Από πλευράς Πολιτείας συμμετέσχον εκτός του κ. Πρωθυπουργού, ο Κυβερνητικός εταίρος και Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Πάνος Καμμένος, ο τότε Υπουργός Παιδείας κ. Νικόλαος Φίλης και η κ. Όλγα Γεροβασίλη, κυβερνητικὸς εκπρόσωπος, και από πλευράς Εκκλησίας τρείς Μητροπολίτες ήτοι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, ο νομικὸς σύμβουλος της ΔΙΣ κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου και η μετριότης μου.

Αντιγράφω από τα πρακτικά:

«Στη συνάντηση αυτή ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τους συνομιλητές για όσα διημείφθησαν στις συνεδρίες της Ιεραρχίας ως προς την διδασκαλία των Θρησκευτικών τονίζοντας ιδιαιτέρως το γεγονός, ότι ο Πρωθυπουργός έχει δώσει το θάρρος της συνεργασίας στον Μακαριώτατο, λέγοντας ότι σε συνεργασία μας θα γίνει ό,τι καλό είναι να γίνει για τον λαό μας και τις καλές σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας». Μετά πολλή συζήτηση ο κ. Πρωθυπουργός έκανε την πρότασή του, που έχει ως εξής:

«Ο διάλογος αρχίζει εκ του μηδενός, από μηδενική βάση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας με θέμα τον εμπλουτισμό του βιβλίου και από πλευράς Πολιτείας και από πλευράς Εκκλησίας, αυτά τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν στο τέλος του διαλόγου, έως το τέλος του παρόντος χρόνου, θα ληφθούν υπ’ όψη οι θέσεις της Εκκλησίας και θα βγεί το καινούριο βιβλίο. Ως τότε θα δοθεί η εντολή να χρησιμοποιείται το υπάρχον βιβλίο για να βοηθηθούν οι Καθηγητές».

Όταν τελείωσε η συνάντηση πήρε ο Μακαριώτατος τον Πρωθυπουργό κατά μέρος και του είπε: «Κύριε Πρόεδρε, το αδύνατο σημείο μας είναι μήπως φεύγοντας αύριο δούμε να γίνεται το αντίθετο». Ο Πρωθυπουργὸς απάντησε: «Ή έχουμε λόγο και τον τηρούμε ή δεν αξίζει η συζήτηση που κάνουμε!».

Όταν ρωτήθηκε ο κ. Φίλης πώς βλέπει τα πράγματα και ποιά είναι η θέση του, η απάντησή του ήταν «Τι με ρωτάτε; Εγώ είμαι υπουργός, εργάζομαι κάτω από τον Πρωθυπουργό, η εντολή, η άποψη και η θέληση του Πρωθυπουργού είναι για μένα γραμμή και υποχρέωση».

Εξ αιτίας των διαφορετικών δημοσίων δηλώσεων του Υπουργού κ. Φίλη, μετά την λήξη της συναντήσεως, το βράδυ της Τετάρτης 5.10.2016, ο Μακαριώτατος ανέφερε στο σεπτό σώμα της Ιεραρχίας ότι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίς το πρωί της Πέμπτης 6.10.2016 το Γραφείο Τύπου της Ι. Συνόδου με την Κυβερνητική Εκπρόσωπο κ. Ὀλγα Γεροβασίλη, εδόθη η διαβεβαίωση ότι για το μάθημα των Θρησκευτικών ισχύουν τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και γι’ αυτό κάθε άλλη ενέργεια είναι προσωπικές ερμηνείες του καθενός.

Συγκροτήθηκαν, ως συνεφωνήθη, οι δύο επιτροπές και άρχισαν τις εργασίες των. Πρόεδρος της Επιτροπής από πλευράς Εκκλησίας ήταν και είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ. Σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας με την εισήγησή του θα μας ενημερώσει λεπτομερώς και θα πάρει οδηγίες από το σώμα της Ιεραρχίας για την πορεία του διαλόγου που θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες. Από αυτή τη θέση θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους εργάστηκαν τόσον από πλευράς Εκκλησίας όσον και από πλευράς Πολιτείας για το σπουδαίο αυτό θέμα, της διδασκαλίας δηλαδή των Ελληνοπαίδων του μαθήματος των Θρησκευτικών. Θα ήταν όμως παράλειψις αν δεν απηύθυνα και ένα ευχαριστώ προς τον Υπουργόν Παιδείας, Ερεύνης και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνον Γαβρόγλου, ο οποίος με την σύνεση, την φρόνηση και το πνεύμα συναινέσεως που τον διακρίνει, συνετέλεσε τα μέγιστα στην πρόοδο της απαραίτητης αυτής συνεργασίας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ