Αρχική Επικαιρότητα Εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών παρουσία του Αρχιεπισκόπου

Εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών παρουσία του Αρχιεπισκόπου

από kivotos

«Σήμερα είναι μία ημέρα σταθμός για την ιστορία της Θήβας» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αμέσως μετά τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Αργολίδος κ. Νεκτάριος, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπυρίδων Νικολάου, η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, η υφυπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοβελώνη, αρκετοί βουλευτές, πολιτευτές, εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, Φορέων, Συλλόγων και Οργανισμών, αρχαιολόγοι και εκατοντάδες κόσμου που είχαν φτάσει από νωρίς για να παραστούν στα εγκαίνια του νέου Μουσείου. Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης.

Μετά τον αγιασμό των εγκαινίων που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος, απηύθυνε χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Μπακογιάννης χαρακτηρίζοντας το μουσείο «το πιο σημαντικό της Ελλάδος μετά της Ακροπόλεως. Λένε ότι όταν ο ήλιος του πολιτισμού είναι χαμηλά στον ορίζοντα, ακόμα και οι νάνοι ρίχνουν μεγάλες σκιές» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης και συμπλήρωσε πως «σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης με τον πολιτισμό να αποτελεί το πρώτο θύμα αυτής η προσπάθεια που οφείλουμε όλοι να καταβάλλουμε για να κρατήσουμε αυτόν τον ήλιο ψηλά πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερη».

«Ιστορικό χρέος που εκπληρώνεται αυτήν τη στιγμή» χαρακτήρισε τα εγκαίνια του μουσείου ο υπουργός πολιτισμού κ. Μπαλτάς σημειώνοντας πως «ένα μουσείο είναι ένας τόπος διπλής φιλοξενίας. Φιλοξενούμε τα έργα των προγόνων μας κ οι πρόγονοι μας φιλοξενούν εμάς».

Ο Δήμαρχος Θηβαίων τόνισε πως «το έργο αυτό θα αλλάξει την όψη της πόλης δίνοντας ένα άλλο χρώμα». Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο που η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αναδείξει την ιστορία στην περιοχή, αναφέρθηκε στις διαχρονικές προσπάθειες για την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων.
«Δεν έχουμε το δικαίωμα να επαναπαυόμαστε στις «δάφνες» του μεγαλείου των προγόνων μας, αλλά οφείλουμε να χτίσουμε το δικό μας μέλλον με βάση και στάθμη την δική τους» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτηρίζοντας το μουσείο «εμβληματικό».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την Βοιωτική γη ως «μία από τις κορυφαίες εστίες που παρέχει ακαταμάχητα επιστημονικά τεκμήρια με αφετηρία την παλαιολιθική εποχή».

Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο κι αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση ελεύθερη στο κοινό, με τίτλο «7 Γυναίκες τραγουδούν για το μουσείο της Θήβας», με τον Αχιλλέα Γουάστωρ στο πιάνο και τον Παναγιώτη Τσεβά στο ακορντεόν και τη συμμετοχή των: Χάρις Αλεξίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δήμητρα Γαλάνη, Ανδριάννα Μπάμπαλη, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μάρθα Φριντζήλα.

Ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του μουσείου και στα σημαντικά εκθέματά του και κάλεσε τον κόσμο «να το επισκέπτεται, αλλά και να το προσέχει, διότι ταιριάζει και αξίζει στην Θήβα». Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δυσκολίες της εποχής, ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα λέγοντας πως «δεν χρειάζεται να μας πιάνει πανικός. Θα ξαναβγούμε στο ξέφωτο».

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών διαθέτει πλέον εκθεσιακό χώρο εμβαδού 1.000 τ.μ. και στεγάζει πλήθος αντικειμένων, αντιπροσωπευτικών των χιλιετιών της συνεχούς ανθρώπινης δραστηριότητας στη Βοιωτία.
Το έργο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείο Θηβών υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις μέσω συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε δύο διαδοχικές προγραμματικές περιόδους. Στο πλαίσιο του Γ΄ΚΠΣ ολοκληρώθηκε η επέκταση του κτηρίου, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου καθώς και η εκπόνηση της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης της έκθεσης των αρχαιοτήτων.

Το έργο «Β΄ Φάση Επανέκθεσης Προϊστορικών -Κλασικών & Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας» υλοποιήθηκε στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013 μέσα από τις πιστώσεις του Ε.Π. «Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα-Ήπειρος 2007-2013» και ολοκληρώθηκε στις 31-12-2015 σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.

Η νέα έκθεση διαρθρώνεται σε συνολικά δεκαοκτώ ενότητες, έντεκα από τις οποίες ακολουθούν χρονολογική σειρά από την Παλαιολιθική περίοδο έως και την ίδρυση του νέου Ελληνικού κράτους και παρουσιάζεται διαχρονικά ο πολιτισμός, η καθημερινή ζωή, η πολιτική και κοινωνική εξέλιξη στη Βοιωτία. Σε εξειδικευμένες ενότητες παρουσιάζεται η ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών και των πρώτων αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή, οι μύθοι που σχετίζονται με τη Βοιωτία και η πνευματική ακτινοβολία της Βοιωτίας από την αρχαιότητα έως και τη σύγχρονη εποχή, με ιδιαίτερη αναφορά στις τραγωδίες του θηβαϊκού μυθολογικού κύκλου.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ