Αρχική Επικαιρότητα Επίσκοπος Ωρεών: “Δεν έχει σχέση η εκπλήρωση των προφητειών με τη ζωή της Εκκλησίας”

Επίσκοπος Ωρεών: “Δεν έχει σχέση η εκπλήρωση των προφητειών με τη ζωή της Εκκλησίας”

από christina

Δεν είναι λίγες οι φορές, είναι αλήθεια, που ακούμε και διαβάζουμε γύρω μας ότι “θα πάρουμε την Πόλη”, “θα αναστηθεί ο μαρμαρωμένιος βασιλιάς”, “θα κατακερματιστεί η Τουρκία και θα κατακτήσουμε ουκ ολίγα εδάφη και περιοχές”, “θα επέλθουν δεινά και σημεία” που θα αλλάξουν και θα μεταμορφώσουν τον σύγχρονο κόσμο και άνθρωπο. Και τις περισσότερες φορές, αυτή η ασταμάτητη προφητολογία εκφέρεται και καλλιεργείται και από χείλη ιερωμένων, πολλές δε φορές, ιδιαίτερα τώρα τελευταία, και Ορθοδόξων Επισκόπων.

Απάντηση σε όλα αυτά τα προφητοσχέδια και προφητολόγια που υπερπερίσσευσαν στις ημέρες μας, έρχεται να δώσει μία ψύχραιμη, ομολογουμένως, φωνή, ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος.

“Η εκπλήρωση των προφητειών δεν έχουν καμία σχέση  με τη ζωή της Βασιλείας του Θεού!” Ο Αρχιεγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, από τον ναό της Αναλήψεως στο Νέο Κόσμο, επί της ουσίας, ασκεί έντονη κριτική σε όσους περιμένουν την εκπλήρωση των προφητειών ως δικαίωση των χριστιανών έναντι των άλλων, διαφωνώντας με όλα όσα ακούγονται στις μέρες μας για τα μελλούμενα.

Είναι από τις λίγες φορές που, δημόσια, ένας Ιεράρχης  έρχεται να πει ότι οι προφητείες δεν έχουν σχέση με  “αυτά που γνωρίζει μόνο” ο Θεός, σε μια περίοδο όπου διαβάζουμε δεκάδες προβλέψεις αγίων για όσα ζούμε ή θα ζήσουμε.

«Ο Θεός είναι ο μόνος που γνωρίζει το πότε θα γίνουν πραγματικότητα στη ζωή μας αυτά τα οποία ο ίδιος μας υπόσχεται και επαγγέλλεται.  Πόσες φορές εμείς οι σύγχρονοι χριστιανοί δεν ακούμε για προφητείες και περιμένουμε την εκπλήρωση αυτών, χωρίς όμως να αντιλαμβανόμαστε ότι όλο αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη ζωή της Βασιλείας του Θεού, η οποία ξεπερνά  τα όρια του φθαρτού αυτού κόσμου που ζούμε», ανέφερε.

 Ο κ. Φιλόθεος χαρακτήρισε λανθασμένη την αντίληψη  περί προφητειών τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Όλο αυτό είναι μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα, αφού ο άνθρωπος μπορεί να γίνει μέτοχος σε αυτή, μετέχοντας απλώς στη ζωή του σώματος της αγίας Εκκλησίας. Εμείς οι χριστιανοί, πολλές φορές, περιμένουμε έναν άλλο Μεσσία, ο οποίος θα έρθει και θα κατανικήσει όλους τους εχθρούς των χριστιανών. Θα τους εξολοθρεύσει και θα τους βγάλει μια και καλή από τη μέση, εγκαθιδρύοντας έτσι μια εγκόσμια βασιλεία και ένα εγκόσμιο κράτος του Θεού. Τότε απέχουμε πολύ από αυτό το οποίο ο ίδιος ο Χριστός επαγγέλλεται και εμπιστεύεται στους μαθητές του».

Όπως ανέφερε, «θα πρέπει να μάθουμε δηλαδή αυτό που αποτελεί την θεμελιώδη διδασκαλία της Εκκλησίας μας ότι ο Χριστός είναι ο τέλειος Θεός ο οποίος μέσα στο χρόνο γίνεται και ο τέλειος άνθρωπος για να ενωθεί μαζί μας και να μας οδηγήσει στον ουρανό. Να μας απολυτρώσει έτσι από την φθορά και τον θάνατο και να μας χαρίσει τη ζωή και το περίσσευμα αυτής. Να μας δώσει τη δύναμη ώστε παραμένοντας ενωμένοι μαζί του να νικήσουμε τον θάνατο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ