Αρχική Επικαιρότητα Αρχιερείς στα μπλόκα

Αρχιερείς στα μπλόκα

από kivotos

Τις τελευταίες ημέρες όλο και πληθαίνουν οι αρχιερείς που κατεβαίνουν στις εθνικές οδούς, δίπλα στα τρακτέρ, για να υποστηρίξουν αγωνιστικά τους αγρότες που διαμαρτύρονται κατά του νέου ασφαλιστικού. Οι μητροπολίτες της επαρχίας θέλουν με αυτόν τον τρόπο να δηλώσουν εμπράκτως τη συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου, κάτι που είναι πρωτοφανές και έχει σηκώσει κύματα ενθουσιασμού στους συγκεντρωμένους για την στάση της επίσημης Εκκλησίας. Παρόλο που ο Aρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η Ιερά Σύνοδος αποφεύγουν μέχρι στιγμής να πάρουν θέση για τους αγρότες και να έρθουν σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της Αριστεράς, πολλοί από την ιεραρχία επισκέπτονται τα μπλόκα στους εθνικούς δρόμους με δηλώσεις συμπαράστασης στα τοπικά μέσα. Πολλά, όμως, είναι τα ζητήματα που δοκιμάζουν τελευταία τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας και η μέχρι τώρα ασυνήθιστη παρουσία των μητροπολιτών μας στις αγροτικές συγκεντρώσεις αποτελεί ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση για τη στάση που θα κρατήσουν οι αρχιερείς τους επόμενους μήνες.

 

Ο χάρτης

Κορινθία: Από το μπλόκο των διοδίων στον Ισθμό, ο Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος δήλωσε πως «ο αγώνας των αγροτών είναι και αγώνας της Εκκλησίας». Εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους συγκεντρωμένους αγρότες, επισημαίνοντας τη συγκινητική προσφορά τους στο κοινωνικό έργο της μητρόπολης: «Οπως αυτοί με τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα τους και την λοιπή ηθική και υλική βοήθεια τους, που ξεπερνά τα 3.000.000 ευρώ ετησίως, αγκάλιασαν και στήριξαν το τεράστιο φιλανθρωπικό δίκτυο και έργο της Ιεράς Μητροπόλεως, ώστε καθημερινά 4.500 και πλέον άνθρωποι -νεόπτωχοι Κορίνθιοι- να απολαμβάνουν την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά τους, έτσι και εγώ θα βρίσκομαι στο πλευρό και στη διάθεσή σας, όπου και όταν κρίνετε ότι μπορώ να βοηθήσω, προκειμένου ο αγώνας σας να δικαιωθεί και να έχει αίσια έκβαση».

Βοιωτία: «Είμαι αγροτόπαιδο και μπορώ να σας καταλάβω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος, που απ’ τις πρώτες κιόλας ημέρες βρέθηκε στο πλευρό των αγροτών της Βοιωτίας, στο ύψος του Κάστρου. «Σ’ έναν λαό που έχει τόσες αρετές και τόσο φιλότιμο και ο πρωτογενής τομέας του είναι η γεωργία δεν πρέπει να τον καταστρέψουμε. Θα πρέπει να τον τονώσουμε, γιατί πιστεύω ότι εκεί είναι η ελπίδα μας», τόνισε ο κ. Γεώργιος, σημειώνοντας παράλληλα ότι «έχουμε ανάγκη την ενότητα και αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όλοι μας, είναι νομίζω το πρώτιστο, να μη βρεθεί καμία τάξη απέναντι στην άλλη».

Αιτωλοακαρνανία: «Δεν μπορώ να μείνω ασυγκίνητος στον πόνο εκείνων που ματώνουν στο χωράφι και δεν αντιμετωπίζονται σωστά», είπε ο Mητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, που έδωσε το «παρών» στο μπλόκο Κεφαλόβρυσου. «Με αξίωσε ο Θεός και δούλεψα στα χωράφια για να μπορέσω να σπουδάσω», δήλωσε με συγκίνηση ο κ. Κοσμάς, που ευχήθηκε στους αγρότες: «Ο επίσκοπος είναι κοντά σας, ο αγώνας σας είναι δικαιότατος και συμπαριστάμεθα όσο μπορούμε. Εύχομαι ο Θεός να σας δίνει υγεία… κι εύχομαι γρήγορα να καταλάβουν όλοι εκείνοι που κρατούν τα ηνία της χώρας, χωρίς να κομματίζω, κάτι που ποτέ δεν έκανα ως κληρικός στα 40 χρόνια που διακονώ. Εύχομαι, λοιπόν, να τους φωτίσει ο Θεός για να καταλάβουν ότι εδώ ζουν γνήσιοι αγωνιστές, οικογενειάρχες, που ζητάνε μόνο το δίκιο τους».

Φλώρινα: Για τον δίκαιο αγώνα των αγροτών μίλησε από το μπλόκο στο Αμύνταιου και ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητος: «Ως επίσκοπος ήρθα για να συμπαρασταθώ στον αγώνα σας και να ευχηθώ τα αιτήματά σας, που είναι ολονών μας αιτήματα, να εισακουστούν από την κυβέρνηση. Όλοι είμαστε νομοταγείς, δεν πάμε κόντρα στις κυβερνήσεις, κόντρα στους διοικούντες, αλλά ζητούμε αυτό το οποίο μας ανήκει, αυτό που πρέπει».

Σιδηρόκαστρο: «Η Εκκλησία στηρίζει ηθικά τον αγώνα των αγροτών και χρειάζεται όλοι να συμπαρασταθούμε στην προσπάθεια του πρωτογενούς τομέα για δικαίωση». Με αυτό το ενωτικό μήνυμα από το μπλόκο των αγροτών στον Προμαχώνα, ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος εξέφρασε την υποστήριξή του στον αγώνα τους, επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία συμπαραστέκεται στον αγώνα όσων παράγουν και καλώντας, παράλληλα, την κυβέρνηση να ακούσει τα αιτήματα του κόσμου της αγροτιάς.

Ξάνθη: Ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων έκανε ένα βήμα παραπέρα από το μπλόκο των αγροτών στη γέφυρα του Νέστου. Αφού δήλωσε ανοιχτά τη συμπαράστασή του στους αγώνες του αγροτικού κόσμου, τους ενημέρωσε ότι θα αποστείλει επιστολή στην κυβέρνηση, όπου θα εκθέτει όχι μόνο τα προβλήματα της αγροτιάς, αλλά και των κτηνοτρόφων και των άλλων παραγωγικών τάξεων που χειμάζονται οικονομικά. Με την επιστολή του αυτή ο κ. Παντελεήμων θα ζητήσει την ορθολογικότερη αντιμετώπιση των συμπολιτών του και όλων των Ελλήνων που στο σύνολό τους ζουν την καθημερινότητά τους σε συνθήκες φτώχειας.

Διδυμότειχο: «Το πρόβλημα των αγροτών είναι πρόβλημα όλων των κατοίκων του Βορείου Έβρου», υποστήριξε ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός στις Καστανιές και στους Νέους Ψαθάδες, στον κάθετο οδικό άξονα Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου. Ο κ. Δαμασκηνός στη συζήτηση που είχε με τους υπευθύνους της Συντονιστικής Επιτροπής συμφώνησε για το μέγεθος του προβλήματος σε μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή και, αφού συνέστησε ενότητα, ευχήθηκε σύντομα τα αιτήματά τους να βρουν τη δίκαιη λύση τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ