«Η σημερινή εκδήλωση ήταν μία όαση και προτείνω τέτοιες οάσεις να γίνονται σε κάθε γωνιά της πατρίδας» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου η Μητρόπολη Νέας Ιωνίας στο Μέγαρο Μουσικής.
Η Μητρόπολη Νέας Ιωνίας θέλοντας να τιμήσει τις ρίζες της διοργάνωσε την εκδήλωση «Μικρά Ασία: Φεύγαμε και για σένα λέγαμε». Παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος, οι Μητροπολίτες Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Αυγουστίνος, οι Επίσκοποι Λαμψάκου κ. Μακάριος, Σαλώνων κ. Αντώνιος, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Αρβανίτης, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας και εκατοντάδες κληρικοί και λαϊκοι. «Οχτώ χρόνια είχε να παρατηρηθεί προπώληση όλων των εισιτηρίων από την πρώτη ημέρα διάθεσής τους σε ανάλογη εκδήλωση» ανέφεραν οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης.
Στην κατάμεστη αίθουσα, το κοινό απόλαυσε μια δίωρη μουσικοχορευτική εκδήλωση, η οποία του γέννησε θύμησες των εποχών εκείνων, του πολιτισμού, του ύφους και των χορών από τις πατρίδες που χάθηκαν αλλά δεν ξεχάστηκαν.
Εκδήλωση μνήμης και τιμής στις ρίζες των προγόνων, στους ανθρώπους που με κόπο προσπάθησαν να ξαναχτίσουν μετά τη μικρασιατική καταστροφή τη ζωή τους. Εκείνους που πριν από ενενήντα τέσσερα χρόνια έφυγαν εκδιωγμένοι από τη Μικρά Ασία και ξαναέχτισαν τη ζωή τους στις περιοχή της Αθήνας, στη Νέα Ιωνία και στη Φιλαδέλφεια.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν νέοι, σπουδαίοι καλλιτέχνες και χορευτικές ομάδες, αλλά και σύλλογοι που φέρουν τη σφραγίδα του μικρασιατικού πολιτισμού και μας ταξίδεψαν στη Σμύρνη, την Πόλη, την Καππαδοκία και τον Πόντο, αλλά και η Ορχήστρα «Κανών» της Αρχιεπισκοπής υπό τη διεύθυνση του κ. Γεώργιου Δεμελή.
Η εκδήλωση αυτή απέδειξε για ακόμη μία φορά πως η Εκκλησία έχει τη δυνατότητα να παράγει πολιτισμό, να δίνει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να εκδηλώσουν τις απεριόριστες δυνατότητές τους και να τονώνει με ίδιες δυνάμεις την πολιτισμική ζωή του τόπου.
Τα έσοδα από την εν λόγω πολιτιστική δραστηριότητα προορίζονται για την ενίσχυση των ιδρυμάτων της τοπικής Εκκλησίας.
Την εκδήλωση παρουσίασαν η τραγωδός Λυδία Πρωτοψάλτη και ο Γιάννης Βόγλης. Σολίστ ήταν ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος, ενώ τραγούδησαν οι Ζαχαρίας Καρούνης, Σοφία Μάνου και Χαριτίνη Πανοπούλου. Τη σκηνική επιμέλεια είχε η Σοφία Σπυράτου.
Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, αναφέρθηκε στην βραδιά, στην σημασία και στην αξία της και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν στη δημιουργία, στον συντονισμό και στην υλοποίηση της εκδήλωσης.
Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος δήλωσε πως «ήταν μια βραδιά αναγέννησης και προβληματισμού». Αναφέρθηκε με ενθουσιασμό στον πολιτισμό, στην παράδοση και στην κληρονομιά που, όπως είπε, μας άφησαν οι πατέρες μας και επεσήμανε «βλέποντας πόσο δυναμώνουν όλα αυτά τον άνθρωπο, θεωρώ ότι δεν αξίζει να ασχολούμαστε με τα μικρά που μας κουράζουν. Καλούμαστε να αναζητούμε τέτοιες εκδηλώσεις, τέτοιους θησαυρούς». Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως «ο Μακρυγιάννης βλέποντας τις δυσκολίες της εποχής του, όπως και εμείς σήμερα, έλεγε ότι ζηλεύουν αυτόν τον τόπο και τον διεκδικούν, πάντοτε, όμως, μένει μία μαγιά που ζυμώνει το φύραμα. Αυτό δίνει δύναμη σε αυτόν τον τόπο». Πρότεινε, επίσης, να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις, οάσεις, όπως την χαρακτήρισε, σε κάθε γωνιά της πατρίδας, γιατί αυτό είναι η ελπίδα μας που θα μπορέσει να μας κρατήσει και να συνεχίσουμε».
Συμπλήρωσε, εξάλλου, πως διάφοροι ζητούν να ξαναγράψουμε την ιστορία μας. «Δεν έχω αντίρρηση, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά το μολύβι να είναι βαπτισμένο μέσα σε αυτό το καθαρό πνεύμα. Να μην είναι γραμμένη με κομμένες τις ρίζες, με αλλαγη της πραγματικής ιστορίας και με διαστροφή όπως την θέλουν πολλοί».
Η εκδήλωση μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας.