Ξεχώριζε για τα προσόντα της και είχε την τύχη να κάνει σημαντικές σπουδές. Στα 15 της μιλούσε ρωμαϊκά και ελληνικά.
Η Ευγενία ήταν Ρωμαία ευγενής κι έζησε τον 2ο ή 3ο αιώνα. Όταν ο πατέρας της Φίλιππος, ο οποίος ήταν έπαρχος Ρώμης, μετατέθηκε στην Αλεξάνδρεια, τον ακολούθησε και η οικογένειά του, εκεί δε η Ευγενία εκπαιδεύτηκε στην ελληνική και ρωμαϊκή φιλολογία.
Όταν τελείωσε τις σπουδές της, αναζητώντας το κάτι παραπάνω έφτασαν στα χέρια της από μια χριστιανή τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου στις οποίες βρήκε τη διαφορετική γνώση.
Ο Ακυλίνoς, Ρωμαίος αξιωματούχος, τη ζήτησε από τον πατέρα της σε γάμο. Όταν πατέρας της ο Φίλιππος το ανάφερε στην κόρη του και τη ρώτησε αν θέλει να γίνουν οι γάμοι της, εκείνη απάντησε πως προτιμούσε τις γνώσεις.Κάποια νύχτα ντύθηκε ανδρικά και έφυγε σε άλλη πόλη, για να μην παντρευτεί. Πηγαίνοντας σε έναν Επίσκοπο με ανδρικά ρούχα, έλαβε από εκείνον το Άγιο Βάπτισμα , ονομάσθηκε Ευγένιος και έγινε ηγούμενος.
Όμως μία μοναχή, που ονομαζόταν Μελανθία την συκοφάντησε για δήθεν ερωτική παρενόχληαση. Μόλις τα άκουσε αυτά ο πατέρας της Ευγενίας και έπαρχος, αμέσως θύμωσε. Έστειλε και έφεραν τον Ηγούμενο και τους μοναχούς του μοναστηριού δεμένους, ως ψευδολάτρες και κακοποιούς.
Τους παρουσίασε στο δικαστήριο, για να απολογηθούν σχετικά με την υπόθεση αυτή. Όταν είδε η Αγία Ευγενία ότι όλοι πίστευαν τα λόγια της Μελανθίας και θα θανάτωναν άδικα τόσους ασκητές αποκάλυψε ποιά είναι με αποτέλεσμα να και οι γονείς της να ασπαστούν τον χριστιανισμό.
Εκείνη την περίοδο ήταν που εξεδόθη βασιλική διαταγή, ή να θυσιάζουν οι Χριστιανοί στα είδωλα ή να θανατώνονται κακώς εξαιτίας αυτού, επειδή η Αγία δε θυσίαζε, την αποκεφάλισαν. Την ίδια μέρα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του πατέρα της Φιλίππου, της μητέρας της Βασίλλας και των δύο υπηρετών τους Πρώτα και Υακίνθου, που είχαν μεταστραφεί στο Χριστιανισμό και μαρτύρησαν μαζί της.