Της Έλενας Τσακίρη
«Η Μητρόπολή μας ήταν πρωτοπόρα στα συσσίτια από τον σεισμό του 1981, όταν βρέθηκε κοντά στους κατοίκους που είδαν το σπίτι τους να καταστρέφεται», θυμάται ο πατέρας Απόστολος, ιερέας στον Ιερό Ναό της Αγίας Αναστασίας της Πατρικίας, στο Περιστέρι. Πολλά χρόνια μετά και κυρίως τα τελευταία έξι, οπότε η κρίση έχει γονατίσει τους συμπολίτες μας, η Μητρόπολη Περιστερίου έχει καταφέρει να χτίσει ένα τεράστιο δίκτυο αλληλεγγύης και προσφοράς για όσους βρίσκονται σε ανάγκη. Και, σύμφωνα με τον πατέρα Απόστολο, που μιλάει στην «Κ», οι θέσεις στα συσσίτια αδειάζουν για να ξαναγεμίσουν μετά από λίγο.
Τις ημέρες των εορτών, οι ιερείς μαζί με τους πιστούς βγήκαν από τις εκκλησίες και αποφάσισαν πόρτα-πόρτα να κινητοποιήσουν τους πολίτες για τον ετήσιο έρανο «Ημέρα της Αγάπης». Χτύπησαν κουδούνια και ζήτησαν τη συνεισφορά των πολιτών του Περιστερίου, για να συνεχίσει το έργο της η Μητρόπολη. «Άλλοι βρήκαν χαμογελαστούς ανθρώπους, άλλοι αντιμετώπισαν παγερά χαμόγελα, ενώ κάποιες πόρτες δεν άνοιξαν ποτέ. Όμως για εμάς παραμένουν συγκινητικές ιστορίες όπως αυτή μιας γυναίκας που άνοιξε το πορτοφόλι της μπροστά μας και μας έδειξε ότι είχε μόλις 10 ευρώ. Κι όμως, το ένα το έδωσε για το έργο μας», αναφέρει ο πατέρας Απόστολος.
«Η αγάπη προς τους άλλους δεν είναι μόνον καθήκον χριστιανικό, αλλά και πνευματική ανάγκη δική μας. Δεν μπορούμε διαφορετικά να ζήσουμε και να αισθανθούμε μέλη της Εκκλησίας. Γιατί όποιος αισθάνεται τον Θεό πατέρα του αισθάνεται και τους άλλους ως αδελφούς του. Και η Εκκλησία μάς δίδει αυτάς τας ημέρας την ευκαιρία να αναδείξουμε την αγνή και πλούσια σε συναισθήματα ψυχή μας, την ευκαιρία να ασκήσουμε αυτή την αρετή. Καλεί όλους μας να εκδηλώσουμε έμπρακτα την αγάπη, που εδίδαξε και εφάρμοσε ο Χριστός μας. Να προσφέρουμε, κι από αυτό το υστέρημά μας, σε όλους εκείνους που έχουν ανάγκη. Στα αδέλφια μας που ζουν στην ανέχεια. Να γίνει η προσφορά μας τροφή για αυτούς που δεν την έχουν, χαρά στο ορφανό, βάλσαμο στους πονεμένους και στους στερημένους», είναι το φετινό μήνυμα στους πιστούς από τον Μητροπολίτη Περιστερίου Χρυσόστομο, εγκαινιάζοντας την «Ημέρα Αγάπης».
Η Μητρόπολη έχει αναπτύξει ένα πολύ οργανωμένο δίκτυο τα τελευταία χρόνια, που ανταποκρίνεται στο τρίπτυχο φιλανθρωπία – υγεία – παιδεία. Με εννέα χώρους που καλύπτουν αυτές τις ανάγκες, η Μητρόπολη έχει στα σκαριά άλλους τρεις, που θα λειτουργήσουν μέσα στους επόμενους μήνες.
Παράλληλα με τα συσσίτια, στη Μητρόπολη λειτουργούν:
- Κοινωνικό Ιατρείο, σε συνεργασία με το Κοινωνικό Φαρμακείο, δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου στην περιοχή της Κηπούπολης, όπου μπορούν να απευθύνονται οι ανασφάλιστοι δημότες.
- Κοινωνικό Οδοντιατρείο, που παρέχει προληπτικούς ελέγχους, στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών.
- Κοινωνικό Ιατρείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες, που παρέχει διάγνωση και συμβουλές προς τους γονείς, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου.
- Κέντρο Ψυχολογικής Υποστήριξης, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Νέας Ζωής.
- Κέντρο Νομικών Συμβουλών, όπου δικηγόροι προσφέρουν αφιλοκερδώς συμβουλές σε πολίτες που έχουν πρόβλημα με δάνεια και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Δεν αναλαμβάνουν υποθέσεις, καθοδηγούν όμως τους δανειολήπτες για τις επόμενες κινήσεις τους.
- Κοινωνικά Φροντιστήρια της Μητρόπολης, στα οποία μπορούν να απευθύνονται μαθητές οι οικογένειες των οποίων αδυνατούν να καλύπτουν τις ανάγκες της ιδιωτικής ενισχυτικής εκπαίδευσης. Οι χώροι στους οποίους λειτουργούν τα φροντιστήρια αυτά είναι οι Ιεροί Ναοί Ευαγγελιστρίας, Αγίας Μαρίνης και Αγίου Ιεροθέου.
- Σχολή Εκμάθησης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, στην οποία απευθύνονται άτομα όλων των ηλικιών που ενδιαφέρονται γι’ αυτού του είδους την εκπαίδευση, στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού.
- Τράπεζες Αίματος, όπου εξυπηρετούνται όσοι έχουν ανάγκη λήψης αίματος και μπορούν να απευθυνθούν σε όλους τους ναούς της Μητρόπολης.
- Αν και οι δήμοι λειτουργούν βρεφονηπιακούς σταθμούς, η Μητρόπολη καλύπτει επιπλέον ανάγκες που προκύπτουν σε τρία σημεία, όπου μπορούν οι γονείς να απευθύνονται για τα νήπια, στους Ιερούς Ναούς Αγίας Τριάδος, Παμμεγίστων Ταξιαρχών και Αγίας Μαρίνης. Παράλληλα, προγραμματίζεται η δημιουργία τεσσάρων παιδικών σταθμών στους Ιερούς Ναούς Αγίου Αντωνίου, Αγίων Αναργύρων και Αγίας Αναστασίας, αλλά και στον υπό ανέγερση Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, μετά την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου.
Παράλληλα, πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο, το οποίο έχει δυνατότητα να φιλοξενεί έως και 84 άτομα, και ο προϋπολογισμός του αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ. Σε διαδικασία εξοπλισμού βρίσκεται το Ίδρυμα Προστασίας Ορφανών και Απροστάτευτων Παιδιών, το οποίο στεγάζεται δίπλα στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Τέλος, μέσα στο 2016 θα ξεκινήσουν οι εργασίες στο Ίδρυμα της Κακοποιημένης Γυναίκας, μια επιθυμία του Μητροπολίτη Περιστερίου Χρυσοστόμου, για το οποίο μόλις εκδόθηκε η άδεια ανεγέρσεως.
«Χάρη στους εθελοντές συνεχίζουμε»
Χάρη στους εθελοντές που ανταποκρίθηκαν, η Μητρόπολη Περιστερίου έχει καταφέρει να επανδρώσει επαρκώς και να λειτουργεί με συνέπεια χώρους κοινωνικής προσφοράς. «Είναι συγκινητικό το γεγονός ότι έρχονται γυναίκες που έχουν τις οικογένειές τους στο σπίτι και αφιερώνουν χρόνο για να μαγειρέψουν για τα συσσίτια και να καθαρίσουν τους χώρους όπου πραγματοποιούνται γεύματα. Άλλωστε, όπως στους εθελοντές παραμένει σταθερή η προσφορά, το ίδιο παραμένει και η ζήτηση από τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη», εξηγεί ο πατέρας Απόστολος και συνεχίζει: «Κατά καιρούς, είχαμε πολλούς μετανάστες που απευθύνονταν σε εμάς, όμως, όταν βγήκαμε στις γειτονιές και χτυπήσαμε πόρτες, είδαμε και πολλούς συμπολίτες μας -για κάποιους από τους οποίους δεν το περιμέναμε- να έχουν ακριβώς τις ίδιες ανάγκες. Κάποιοι άνθρωποι που έρχονταν στα συσσίτιά μας -προς τιμήν τους-, όταν βρήκαν δουλειά, ήρθαν να μας ευχαριστήσουν κι έφυγαν. Οι θέσεις όμως δεν έμειναν κενές για πολύ. Μετά από μερικές μέρες, παρατηρούσαμε έκρηξη της ζήτησης στα συσσίτια ή σε άλλα κοινωνικά έργα».
Οι υπηρεσίες υγείας είναι αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες μένουν ανασφάλιστοι, ακόμα κι αν έχουν εργασία. Το Κοινωνικό Ιατρείο της Μητρόπολης βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και οι γιατροί του Περιστερίου αποτελούν τον καταλυτικό παράγοντα της εύρυθμης λειτουργίας του, καθώς προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους μετά από ραντεβού που κλείνουν οι πολίτες. Το ίδιο ισχύει για το Κοινωνικό Φαρμακείο και Οδοντιατρείο. Παράλληλα, αυξανόμενο είναι το ενδιαφέρον για τις νομικές συμβουλές, καθώς πολλοί πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με δάνεια και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.
Παρέχουμε μαθήματα σε Γυμνάσιο και Λύκειο. Δεν είναι λίγοι οι μαθητές και της Γ’ Λυκείου που απευθύνονται σε εμάς για τις Πανελλήνιες
Αυτό που παρατήρησαν με μεγάλη έκπληξη όσοι διοργανώνουν και συμμετέχουν σε αυτές τις ενέργειες κοινωνικής προσφοράς ήταν η τεράστια ζήτηση που υπάρχει για τα Κοινωνικά Φροντιστήρια. Οι οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν ιδιωτικά φροντιστήρια πληθαίνουν και οι υπηρεσίες που παρέχονται αφιλοκερδώς από τη Μητρόπολη αποτελούν ανακούφιση για τους γονείς. «Παρέχουμε μαθήματα σε Γυμνάσιο και Λύκειο. Δεν είναι λίγοι οι μαθητές και της Γ’ Λυκείου που απευθύνονται σε εμάς για τις Πανελλήνιες. Χαιρόμαστε που μπορούμε να προσφέρουμε αυτές τις υπηρεσίες χάρη στους εκπαιδευτικούς που αφιερώνουν χρόνο, αλλά κυρίως χαιρόμαστε γιατί πολλοί από τους μαθητές μας έχουν επιτυχίες στις εισαγωγικές εξετάσεις», επισημαίνει ο πατέρας Απόστολος. «Προσπαθούμε να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα του κόσμου αυτές τις εποχές, που τα πράγματα αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς. Το Περιστέρι είναι μια εργατούπολη, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι βιοπαλαιστές, που χτυπήθηκαν από την κρίση. Δεν υπάρχουν περιοχές που είναι υποβαθμισμένες και άλλες που δεν είναι. Παρατηρείται μια ισομερής κατανομή προβλημάτων, όμως ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος και όλοι όσοι εργαζόμαστε πάνω σε αυτά επιθυμούμε να καλύψουμε τις σύγχρονες ανάγκες που προκύπτουν και μας χαροποιεί το γεγονός ότι υπάρχει ανταπόκριση των εθελοντών, οι οποίοι είναι και η καρδιά όλων αυτών των δράσεων», υπογραμμίζει ο ίδιος.