Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για όλα τα επίκαιρα ζητήματα της Εκκλησίας παραχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας ο μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος στην εκπομπή “Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα” και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο.
Σχολιάζοντας την συμπεριφορά ορισμένων που δεν εναρμονίζονται με τα μέτρα που θέσπισε η πολιτεία για την καταπολέμηση του κορονοϊού, ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε πως “εμείς έχουμε συνηθίσει να μιλάμε, να μας δίνουν ακόμη και συγχαρητήρια για αυτά τα οποία λέμε αλλά να μην τα εφαρμόζει κανείς. Τώρα βλέπουμε ότι σε αυτή την πανδημία και πολλοί άλλοι έρχονται στην δική μας θέση που δεν είναι όμως εξειδικευμένοι σε αυτό και μπορεί λίγο να τους κακοφαίνεται”, προσθέτοντας πως “για αυτό εκείνο που χρειάζεται είναι πολύ περισσότερη πειθώ και όχι τόσο προσπάθεια επιβολής, αφού ο Έλληνας δεν ανέχεται να του επιβάλεις πράγματα. Πέρα από τα πρόστιμα και από τα μέτρα το σπουδαιότερο είναι να καταλάβουμε λογικά και να κατανοήσουμε κάποια πράγματα”.
Για την συμπεριφορά ορισμένων ιεραρχών αφού μέσα από το δημόσιο βήμα τους δεν βοήθησαν στον εθνικό σκοπό, ο μητροπολίτης Λαρίσης διευκρίνισε πως “η Εκκλησία δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Συνόδου και από τα ανακοινωθέντα τα οποία όλοι μας τηρούμε. Συνεπώς η Εκκλησία είναι αυτό που ομολογείται και παρουσιάζεται μέσα στις ανακοινώσεις και μέσα στις αποφάσεις”, ξεκαθαρίζοντας πως “πολλοί από τους ιερείς και τους αρχιερείς που τήρησαν μια διαφορετική στάση επικαλέστηκαν επιχειρήματα από γιατρούς και δεν τα έβγαλαν από το κεφάλι τους. Το ενιαίο, το αδιαμφισβήτητο και το συνολικό δεν υπάρχει πουθενά σε κανέναν χώρο. Πάντα υπάρχουν προσωπικές συμπεριφορές”, διερωτώμενος παράλληλα “γιατί επομένως απαιτούμε κάτι τέτοιο στον χώρο των ιεραρχών αφού πάντα υπάρχει η πολυφωνία που και εγώ προσωπικά είμαι υπέρ αυτής”.
Σε ο,τι αφορά τη Θεία Κοινωνία είπε:δεν υπήρξε κανένας γιατρός που να μας είπε ότι είχε στοιχεία για οποιοδήποτε κρούσμα προερχόμενο από τη θεία κοινωνία. Ήταν μία θεωρητική συζήτηση, μια προοπτική, μια πιθανότητα αυτών των γιατρών που τόλμησαν να πουν ότι προσέξτε μπορεί να έχουμε θέμα με τη θεία κοινωνία”, συμπληρώνοντας πως “συνήθως αυτό είναι ένα θέμα των γιατρών εκείνων οι οποίοι είτε εκπαιδεύτηκαν, είτε ζουν στη Δύση που εκεί υπάρχει μία διαφορετική αντίληψη ως προς τα μυστήρια”, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως “το μυστήριο της θείας κοινωνίας σαφώς και έχει να κάνει με το υπέρλογο και με το πνευματικό. Είναι ένας άλλος χώρος για αυτό δεν μπορεί να υπάρξει παραλληλισμός. Σεβόμαστε τους γιατρούς, ακολουθούμε τη γνώμη τους εκεί που είναι η αρμοδιότητά τους. Στα περαιτέρω όμως, στα εσωτερικά της Εκκλησίας έχουμε έναν άλλο λόγο αφού είναι διαφορετικές οι αναλογίες”.
Για τον τρόπο που κόλλησε τον ιό ο Αρχιεπίσκοπος, ο μητροπολίτης Λαρίσης τόνισε πως “σε αυτές τις περιπτώσεις ο αγώνας είναι να φτάσεις να μην κολλήσεις κάτι. Το να το κολλήσεις και μετά να ψάχνεις να βρεις που το κόλλησες είναι υπερκατανάλωση δυνάμεων τη στιγμή που η προσπάθεια πρέπει να είναι στο πως θα το ξεπεράσεις”, προσθέτοντας πως “αυτή τη στιγμή εμείς μένουμε προσηλωμένοι στην προσευχή μας να ξεπεράσει την όποια δυσκολία ο μακαριώτατος και να βγει νικητής”, αφού όπως διευκρίνισε “η Εκκλησία αυτή τη στιγμή χρειάζεται σταθερότητα”, ενώ παράλληλα ανέφερε πως “στην Ελλάδα όταν συμβαίνουν διάφορα πράγματα εύκολα αναπτύσσεται μια παραφιλολογία τόσο ισχυρή που πολλές φορές καλύπτει την ουσιαστική είδηση και μεταστρέφει το νου και το ενδιαφέρον σε πράγματα δευτερεύοντα και ανούσια”.
Αναντώντας σε σχετική ερώτηση για τη λιτανεία στη μοβή Βατοπαιδίου εν μέσω πανδημίας, τόνισε: “κάνουν συνεχώς τεστ από μόνοι τους αφού μέσα στην μονή έχουν γιατρούς μοναχούς. Πάντως μέχρι τώρα δεν έχει αναφερθεί κάποιο περιστατικό στη συγκεκριμένη μονή. Αυτοί που είδαμε είναι οι μοναχοί της μονής οι οποίοι κινούνται όλοι στους ίδιους χώρους καθημερινά”.
Για τα τα φετινά Χριστούγεννα στις Εκκλησιές και κατά πόσο ανησυχεί για το εάν θα επαναληφθούν οι εικόνες του Πάσχα, ο μητροπολίτης Λαρίσης ανέφερε πως “προσεύχομαι να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα έστω και με περιορισμένο αριθμό ανθρώπων. Όχι βέβαια μόνο με εννέα άτομα γιατί είναι δώρο άδωρον”, διευκρινίζοντας παράλληλα πως κάτι τέτοιο “δημιουργεί δυσκολία για την λειτουργικότητα της λατρείας. Άλλα νούμερα γίνονται αποδεκτά γιατί δείχνουν ότι έχουν αποτέλεσμα και τηρείται η αναλογία στον πληθυσμό και διευκολύνεται και η Εκκλησία αλλά και ο άνθρωπος να ασκήσει το δικαίωμα της δημόσιας λατρείας που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Ελπίζω να υπάρξει μια εύλογη διαρρύθμιση της εορτής των Χριστουγέννων και μην ξαναζήσουμε ό,τι το Πάσχα”.
Τέλος μίλησε για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην καθημερινότητά μας, ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε πως “ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σώμα, είναι και ψυχή. Πολλές φορές φτάνουμε να θεραπεύσουμε τις αρρώστιες του σώματος έχοντας όμως δημιουργήσει τόση ψυχασθένεια και τόσες τραυματικές εμπειρίες και συμπεριφορές που ο άλλος πραγματικά είναι άχρηστος λόγω των ψυχοσωματικών φαινομένων που εμφανίζει. Για αυτό θα πρέπει να στηρίξουμε το σύνολο του ανθρώπου ως ψυχοσωματική οντότητα”.