Του Θεόδωρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας
Πριν από ένα χρόνο σχεδόν η ακριτική Μητρόπολη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου απόκτησε νέον ποιμενάρχη, διδάσκαλο εν πίστει ικανό και εργατικό, ο οποίος έχει κομίσει κυριολεκτικά καινούργια ζωή στη Μητρόπολη, τον Μητροπολίτη Ιερόθεο τον Γ’.
Παρά το γεγονός ότι λίγο μετά την ενθρόνισή του τον Νοέμβριο του 2019 χτύπησε η πανδημία, ο Μητροπολίτης Ιερόθεος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.
Σε συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» είπε πως «η πρωτοφανής πανδημία είναι αλήθεια πως διαμόρφωσε ένα δυσχερές κλίμα απομόνωσης των ανθρώπων και πανικού, το οποίο έπρεπε να διαχειριστούμε με σύνεση και υπομονή, αφενός μεν για να διαφυλάξουμε το ύψιστο αγαθό της υγείας, αφετέρου δε για να εξέλθουμε όσο το δυνατόν αλώβητοι από τις ψυχοσωματικές συνέπειες της περιόδου αυτής, τονώνοντας ηθικά το ποίμνιό μας και αντιμετωπίζοντας πρακτικά και αποτελεσματικά τα όσα προβλήματα προέκυπταν στον κοινωνικό βίο και στην εκκλησιαστική μας ζωή».
Είπε ακόμα πως «είναι αλήθεια ότι συνέπεσε αυτή η γενικευμένη απειλή και τα απαγορευτικά μέτρα στο ξεκίνημα της αρχιερατικής μου διακονίας, αφού εγκαταστάθηκα στο νησί τον Νοέμβριο του 2019.
Η χαρά της αποστολής μου και η φανέρωση της ολοπρόθυμης διαθέσεώς μου παρεμποδίστηκε ιδιαίτερα κατά την ιερά περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με αποκορύφωμα τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Οι φοβισμένοι χριστιανοί επικοινωνούσαν μαζί μας, εκφράζοντας την επιθυμία να εφεύρουμε τρόπους, ώστε να μη χάσουν την εφετινή μετοχή τους στα Αγια Πάθη του Κυρίου».
Στην ερώτηση πώς δέχθηκε η τοπική Εκκλησία τα ληφθέντα μέτρα, ο Μητροπολίτης Ιερόθεος είπε πως «η τοπική μας Εκκλησία απολύτως εναρμονισμένη με τις υποδείξεις και τις εντολές της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, σεβόμενη και τις υποδείξεις της Πολιτείας, εφήρμοσε με συνέπεια και σεβασμό τα προτεινόμενα μέτρα κατά της εξαπλώσεως της πανδημίας και συνετέλεσε στο μέτρο των δυνατοτήτων της στον περιορισμό της».
Οι κάτοικοι της Λήμνου όλων των ηλικιών και φυσικά και οι νέοι είναι ένθεοι και πιστοί. Ο Μητροπολίτης Ιερόθεος είπε ότι «διαπίστωσα με πολλή χαρά και επιβεβαιώνω με τον χρόνο, ότι οι νέοι του νησιού μας έχουν έμφυτα στην ψυχή τους την πίστη των Πατέρων τους, την οποία προσπαθούν με τους δικούς τους δυνατούς τρόπους να εκφράζουν.
Με γέμισε χαρά το αίτημά τους να βρουν Πνευματικούς στο νησί, για να ανοίξουν την καρδιά τους και να θεραπεύσουν την ψυχή τους. Σ’ αυτή την ανάγκη τους από την πρώτη στιγμή με περιέβαλαν με σεβασμό, εγκαρδιότητα, αρχοντιά και φυσική ευγένεια και κυρίως με καλή προαίρεση, εμπιστευόμενοι το πρόσωπο του νέου Επισκόπου τους, με μοναδικό σκοπό τον ουσιαστικό σύνδεσμο και τη στερέωσή τους στον ευλογημένο χώρο της Εκκλησίας μας.
Σίγουρα το πνευματικό έργο της Μητροπόλεως δεν περιορίζεται σε ό,τι έχει ήδη συντελεσθεί και ούτε μπορεί να παραμείνει ανέκφραστο όραμα.
Η χειροτονία τριών νέων προσοντούχων κληρικών ευθύς αμέσως μετά την εκλογή μου, πιστεύω ότι γεννά την ελπίδα της σαρκώσεως αυτού του οράματος. Η σπορά του Λόγου του Θεού με σκοπό την πνευματική καλλιέργεια και αναγέννηση των νησιών μας θέλει ζηλωτές εργάτες».
Είπε ακόμα, πως «στη δεκάμηνη αυτή πορεία μου, ως Επίσκοπος της μικρής αλλά ιστορικής Μητροπόλεως Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, γεύτηκα τις μεγάλες χαρές και τις μεγαλύτερες ευλογίες, που κρύβει αυτός ο τόπος και οι άνθρωποι.
Οι αντίξοες και πρωτόγνωρες συνθήκες, για τους αναφερθέντες λόγους, περιόρισαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τη δυνατότητά μου να γνωρίσω από κοντά κάθε μέλος της τοπικής μας εκκλησίας. Γνώρισα όμως όλα τα όμορφα μικρά χωριά μας, τους ιστορικούς Ναούς μας, τις ολιγάριθμες Ενορίες μας, τα γραφικά παρεκκλήσια μας, τις φτωχές γειτονιές με σκοπό να έχω εικόνες της ζωής των ανθρώπων μας.
Οταν αργότερα άρχισα να συναναστρέφομαι καθημερινά τον πιστό λαό μας με την λειτουργική ζωή, το θείο κήρυγμα, τις ποιμαντορικές εγκυκλίους, τις συνεντεύξεις σε τοπικά μέσα αλλά κυρίως και πάνω από όλα με την προσωπική επαφή, γνωριμία και επικοινωνία, προσπάθησα να δημιουργήσω ουσιαστικές σχέσεις.
Η εκδήλωση αυτής της ανάγκης μου δεν είχε και δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με ‘υπηρεσιακό’ καθήκον, αλλά ήταν και παραμένει έκφραση εσώτατου πόθου και στόχου να γίνω Πατέρας, φίλος και αδελφός όλων.
Οχι μόνον όσων πιστεύουν και εκκλησιάζονται, αλλά ίσως πιο πολύ εκείνων που δεν φαντάστηκαν να έχουν ποτέ έναν σύνδεσμο με κληρικό.
Αγάπησα αυτόν τον τόπο και θέλω διά βίου να διακονήσω τον πιστό, ευγενή και φιλότιμο λαό του με όλες τις διαθέσιμες πνευματικές μου δυνάμεις».
Αναφορικά με τις προτεραιότητές του, ο Μητροπολίτης Ιερόθεος τόνισε πως «προτεραιότητά μου είναι ο άνθρωπος και σκοπός μου η κατά Θεόν προκοπή και σωτηρία του. Αυτόν τον ιερό όρκο έδωσα την ημέρα της χειροτονίας μου, ως Επίσκοπος, και σε αυτόν θα αναλωθώ μέχρι τελευταίας μου αναπνοής.
Εξ αρχής προσπάθησα να εμπνεύσω με τους λόγους μου αλλά κυρίως με την συναναστροφή μου, μαζί με τούς ευλαβείς ιερείς μας. Δήλωσα και επαναλαμβάνω ότι επιθυμώ να αποδεικνύομαι εκείνος τον Οποίον εικονίζω με την παρουσία μου».
Οι κάτοικοι των δύο νησιών τον αγκάλιασαν με σεβασμό και αγάπη. Είπε πως «οι κάτοικοι των δύο νησιών μας, ομολογώ με κατέπληξαν με τα αισθήματα αγάπης και ειλικρινούς αφοσίωσης που επέδειξαν τόσο κατά την ημέρα της ενθρονίσεώς μου, όσο και σε κάθε λατρευτική ή άλλη δυνατή ευκαιρία συναντήσεως μαζί τους το δεκάμηνο που διαποιμαίνω την Ιερά μας Μητρόπολη.
Με συγκίνησε η εγκαρδιότητα του πιστού μας λαού, η φιλότιμη και πηγαία φιλοξενία του σε κάθε ευκαιρία.
Οι κάτοικοι των νησιών μας διακρίνονται για την αγνότητα των αισθημάτων τους, την ευσέβεια και την πιστή αφοσίωσή τους στις αρχές και στις αξίες της πίστεώς μας».
Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λήμνος και ο Αγιος Ευστράτιος είπε ότι «τους λίγους μήνες της εδώ παραμονής μου διαπιστώνω τα προβλήματα που έχουν γενικά οι μικρές κοινωνίες και οι απομακρυσμένοι από τα κέντρα τόποι.
Προβλήματα στην υγεία, στην εκπαίδευση, στις συγκοινωνίες, στην κάλυψη θέσεων με διορισμούς σε κάθε τομέα και τόσα άλλα, που οι κάτοικοι των δύο νησιών μας καθημερινά αντιμετωπίζουν και με τις προσπάθειες των αρμοδίων φορέων προσπαθούν να λύσουν.
Στο μέτρο των δυνατοτήτων μου και όσο το επιτρέπει ο θεσμικός μου ρόλος στην τοπική κοινωνία, προσπαθώ να συμβάλω υποστηρικτικά σε όποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται και κινούνται στη σωστή κατεύθυνση προς το καλώς εννοούμενο συμφέρον του τόπου μας.
Η Ιερά μας Μητρόπολη παράλληλα προσπαθεί να καλύψει τρέχουσες και σοβαρές ανάγκες ενδεών συνανθρώπων μας, μέσω του φιλανθρωπικού της έργου».
Μιλώντας για τους αποδήμους Λημνίους, ο Μητροπολίτης Ιερόθεος είπε: «Τους εκ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου καταγομένους ομογενείς μας τους θεωρώ πνευματικά μου παιδιά, που οι δυσκολίες της ζωής και οι κάποτε δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν στην πατρίδα μας τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν τα ευλογημένα νησιά μας για να αναζητήσουν την ευημερία και την προκοπή στην ξενιτιά.
Μαθαίνω για την προκοπή τους και καυχώμαι, ως Επίσκοπός τους, για το ότι κατάφεραν αγνωνιζόμενοι να μεγαλουργήσουν και να διακριθούν όπου βρίσκονται, διατηρώντας στην καρδιά τους τη Λήμνο μας, την οποίαν κάνουν γνωστή σε όλο τον κόσμο.
Το φετινό καλοκαίρι λόγω της πανδημίας στέρησε σε αυτούς και σε μένα την ευκαιρία να συναντηθούμε και να γνωριστούμε από κοντά, αφού κατά κανόνα από νοσταλγία για τη γενέτειρά τους επισκέπτονται τα νησιά μας.
Πρόθεσή μου είναι όταν παρέλθει η πανδημία και οι συνθήκες το επιτρέψουν να τους επισκεφθώ στους τόπους διαμονής τους.
Ποθώ να συμβάλω στο μέτρο των δυνατοτήτων μου στην ανάπτυξη ισχυρού διαύλου επικοινωνίας και ζωηφόρου επαφής με την πατρογονική τους εστία».
Αναδημοσίευση από τον Εθνικό Κήρυκα
Πηγή: Εθνικός Κήρυκας