Έπειτα από μακρά ασθένεια ανεπαύθη εν Κυρίω και κηδεύτηκε χθες 26 Αυγούστου 2020 με την πρέπουσα τιμή, στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λεχώβης, η Καθηγουμένη αυτής Γερόντισσα Χριστονύμφη (κατά κόσμον Χρυσάνθη) Λαδακάκου.
Η μεταστάσα ηγουμένευσε στην Ιερά Μονή Λεχώβης από του έτους 1984 και επί της ηγουμενίας της η Ι. Μονή, της οποίας η Ίδρυση ανάγεται στον 10ο αιώνα, στερεώθηκε και ανακαινίσθηκε εκ βάθρων, με αποτέλεσμα οι προσκυνητές να βρίσκουν σ᾿ αυτήν τόπο πνευματικής ανατάσεως, τόσο από τον ευπρεπισμένο και καλλωπισμένο χώρο του Μοναστηριού όσο και από την φιλόξενη, καταδεκτική και γεμάτη προσήνεια χριστιανική καρδιά της αοιδίμου και των λοιπών αδελφών.
Φιλόπονη, υπομονετική και εργατική η μακαριστή Γερόντισσα εργάστηκε και δια την ανακαίνιση του μετοχίου του Αγίου Στεφάνου, στο Μούλκι Σικυώνος προς εξυπηρέτηση της Αδελφότητος, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, που η διαβίωση στο χώρο της Ι. Μονής δεν ήταν εφικτή από τις σφοδρές χιονοπτώσεις.
Στην Εξόδιο Ακολουθία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος ο οποίος και εξεφώνησε τον επικήδειο, αναφερθείς στην προσωπικότητα της μακαριστής, στην από την νεότητα αφιέρωσή της στον Κύριο, στην διατήρηση «της ανημμένης φλόγας της λαμπάδας της» έως του τέλους, στο ανδρείο φρόνημα της, στη μαρτυρία, που έδωσε με όλη της την ζωή και ευχήθηκε ο Θεός να της χαρίσει αυτό που το όνομά της και η ψυχή της επόθησε.
Την σεβαστή Γερόντισσα Χριστονύμφη προέπεμψαν με τις ταπεινές προσευχές τους ο Θεοφ. Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπολεώς , πλήθος Κληρικών και Μοναζουσών εκ της Μητροπολιτικής μας επαρχίας ως και Λαϊκών.
Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Λέχοβας είναι κτισμένη στην ανατολική πλευρά του βουνού Τιτάν ή Βέσεζα σε υψόμετρο 1057μ, στην ορεινή Κορινθία μέσα σε δάσος από μαύρη ελάτη. Πρόκειται για ένα βυζαντινό μοναστήρι του 11ου μ.Χ. αιώνα. Το πρόσφατα αναστηλωμένο καθολικό του ναού και η ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου με πέτρα, αποτελεί πλέον σημαντικό σημείο αναφοράς πολλών επισκεπτών.
Η ονομασία της Ιεράς Μονής έχει διπλή ερμηνεία; Σημαίνει το «Λέχωβα» προστάτιδα των λεχώνων και το «Λέχοβα» λιβαδότοπος.
Στον ίδιο χώρο υπήρχε κατά την αρχαιότητα γυναικολογική κλινική του Ασκληπιείου της Αρχαίας Τιτάνης, πάνω στην οποία είναι χτισμένο το μοναστήρι.
Πολύ κοντά στο μοναστήρι υπάρχει το Σπήλαιο Λεχώβης, της ύστερης νεολιθικής εποχής, το οποίο ανασκάπτεται τα τελευταία χρόνια και είναι ένα από τα σπουδαιότερα σπήλαια της Ελλάδας.
Πηγή: Ι.Μ.Κορίνθου