Φοίτηση στα εκκλησιαστικά σχολεία (Γυμνάσια και Λύκεια) έπειτα από εξετάσεις και χωρίς εισήγηση του οικείου μητροπολίτη, νέα προγράμματα σπουδών, ίδρυση ειδικής σχολής για ιερείς. Αυτά προβλέπει μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο σχεδιασμός για την εκκλησιαστική εκπαίδευση, η οποία αλλάζει εκ βάθρων.
Ειδικότερα, συνήλθε χθες η «επιτροπή για τη μελέτη και επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος», όπως είναι ο τίτλος της, υπό την προεδρία της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως. Στην επιτροπή μετέχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της Εκκλησίας.
Στο επίκεντρο του σχεδιασμού είναι οι αλλαγές στην εκκλησιαστική εκπαίδευση, με άξονα να καταργηθεί η δομή των κλειστών εκκλησιαστικών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ετσι:
• Τα εκκλησιαστικά σχολεία θα ενταχθούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και σε αυτά θα φοιτούν μαθητές κατόπιν εξετάσεων όπως π.χ. συμβαίνει για την εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία. Οι εξετάσεις θα υπάρχουν και για τα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και για τα Εκκλησιαστικά Λύκεια.
• Θα δημιουργηθούν νέα προγράμματα σπουδών, ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών θα είναι το ίδιο με των συμβατικών σχολείων, ενώ θα υπάρχουν επιπλέον μαθήματα εκκλησιαστικού προσανατολισμού.
Η πρόβλεψη αυτή εκτιμάται ότι θα αυξήσει το ενδιαφέρον των μαθητών, αφού τα εκκλησιαστικά σχολεία χάνουν τον «κλειστό» τους χαρακτήρα, ενώ δεν θα είναι σχολεία για την εκπαίδευση των μελλοντικών ιερέων.
• Για τη φοίτηση σε αυτά δεν θα είναι απαραίτητη η συστατική επιστολή του μητροπολίτη της περιοχής του σχολείου.
• Θα καταργηθεί το ειδικό σώμα καθηγητών εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και στα εν λόγω σχολεία θα διδάσκουν εκπαιδευτικοί με απόσπαση.
• Οσοι ιερείς επιθυμούν να μισθοδοτούνται από το ελληνικό Δημόσιο, τίθεται ως όρος ή να είναι απόφοιτοι ΑΕΙ ή απόφοιτοι ειδικής σχολής που θα ιδρυθεί μετά το λύκειο.