Το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, μετά την απόφαση της τουρκικής κυβερνήσεως και τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από Μουσείο σε Τζαμί, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη, την έντονη απογοήτευση και διαμαρτυρία του για την πλήρη περιφρόνηση της Τουρκίας στον πολιτισμό, τη θρησκευτική ελευθερία και ετερότητα.
Το μεγαλειώδες αυτό μνημείο, ο Ναός της του Θεού Σοφίας, το αριστούργημα αυτό της αρχιτεκτονικής μεγαλοφυίας, με την παγκόσμια και οικουμενική ακτινοβολία, δημιουργήθηκε από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό ως χώρος χριστιανικής λατρείας του Τριαδικού Θεού.
Το κατ’ εξοχήν αυτό μνημείο του Χριστιανικού Πολιτισμού με την παγκόσμια ακτινοβολία, λειτουργούσε από το 1934, με την ουδέτερη πολιτισμικά χρήση του ως μουσείου, ως ένα σύμβολο ειρηνικής συμβίωσης των λαών και δημιουργούσε γέφυρες φιλίας και συνύπαρξης όλων των ανθρώπων ανεξάρτητα από τη φυλή, το φύλο και τη θρησκεία τους.
Πιστεύουμε ότι η αψυχολόγητη αυτή ενέργεια και η αδικαιολόγητη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί και τόπο προσευχής και λατρείας του Ισλάμ, την μεταβάλλει από χώρο πολιτισμού, που είναι σήμερα, σε λάφυρο, σε σύμβολο κατακτήσεως και σε τόπο διχασμού και διασπάσεως, γεγονός που αποτελεί κατάφωρη προσβολή για τον χριστιανικό κόσμο, αλλά και αχρείαστο μιας και δεν προσφέρει ουσιαστικά σε κανένα σοβαρό σκοπό.
Παράλληλα, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας και για τις επαπειλούμενες ζημίες οι οποίες μπορεί να προκληθούν στην σχεδιαζόμενη, όπως καταγράφεται από τον τουρκικό τύπο, προσπάθεια κάλυψης των χιλιόχρονων αγιογραφιών και των απαράμιλλου ομορφιάς ψηφιδωτών της Αγίας Σοφίας, με ειδική τεχνολογία και φωτισμό, έτσι ώστε να μην είναι διακριτές κατά τη διάρκεια της προσευχής.
Θα πρέπει να γνωρίζουν οι βιαστές και παραχαράκτες της ιστορίας ότι εντός της Αγίας Σοφίας πραγματοποιήθηκαν Οικουμενικές και Τοπικές Σύνοδοι και ο Ναός αυτός ταυτίστηκε με την ιστορία της ορθόδοξης πίστεως.
Ακόμη και αν η «Μεγάλη Εκκλησία» της Βασιλεύουσας πόλης του Κωνσταντίνου, συληθεί, βεβηλωθεί ή και μετατραπεί σε ισλαμικό τέμενος, αυτή θα παραμένει μια ζώσα πραγματικότητα, θα συνεχίσει να λάμπει στους αιώνες και να διαλαλεί τις πανανθρώπινες αξίες της ορθοδοξίας και του χριστιανισμού.
Έτσι θα εκμηδενιστεί απόλυτα η προβολή της ως τζαμιού και θα φαντάζει ως μια καρικατούρα λατρείας του μίσους, της υποτίμησης της αλήθειας και της σοφίας του αληθινού Θεού και θα διαδηλώνει τη μηδαμινότητα της πίστης των Μουσουλμάνων ως αλλότριας της αληθινής λατρείας του αποκαλυμμένου Θεού της ειρήνης, της σοφίας και της αγάπης.
Όταν η πολιτική καπηλεύεται τη θρησκεία για προσωπική προβολή, όπως η περίπτωση αυτή του Τούρκου Προέδρου, αναμφίβολα η ιστορία θα τον στιγματίσει ως αρκυωρό του πολιτισμού και βέβηλο ενός μνημειώδους έργου διαχρονικής τιμής και θαυμασμού. Η προσωρινότητα της ζωής και των έργων του Τούρκου Προέδρου θα φαντάζει μηδαμινή στην ιστορία και τον πολιτισμό του γένους των Ρωμηών και των Ορθοδόξων Χριστιανών Ελλήνων.
Εμείς εδώ στην μικρή και ιδιαίτερη μας πατρίδα Κύπρο γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά την τακτική αυτή και βιώνουμε, εδώ και 46 ολόκληρα χρόνια, τον σφετερισμό, την οικειοποίηση και τον ακρωτηριασμό των χώρων λατρείας και του πολιτισμού μας στα κατεχόμενα, από τα Τουρκικά στρατεύματα, εδάφη μας. Η ιστορία θα αποβάλει την βιαιότητα του κατακτητή και η δικαιοσύνη θα λάμψει στην αιωνιότητα, γιατί πάντα η προσδοκία των χριστιανών στοχεύει στην αγάπη, το έλεος και τη δικαιοσύνη του Τριαδικού Θεού.
Το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας θεωρεί ότι η εθνικιστική υποδούλωση του ρόλου της θρησκείας, οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες και οι εσωτερικές επιδιώξεις, αποτελούν έμπρακτη φανέρωση πολιτισμικού ελλείμματος, απομάκρυνση από τις πανανθρώπινες αρχές της ειρήνης, της καταλλαγής και του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας, γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει άμεσα ανάκληση της απόφασης της τουρκικής Κυβερνήσεως για την Αγία Σοφία.