Aφορμή για μια ακόμη κόντρα μεταξύ Μόσχας και Φαναρίου αποτέλεσε η επιστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου για κοινή θέση στο ζήτημα της Θείας Ευχαριστίας.
“Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έλαβε επιστολή από τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίο με ερωτήσεις σχετικά με την πρακτική της Θείας κοινωνίας σε σχέση με τους υγειονομικούς περιορισμούς, αλλά δεν μιλά για συναντήσεις των αρχηγών των τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών ανά τον κόσμο”, δήλωσε στο RIA Novosti ο αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας π.Νικολάι Μπαλάσοφ .
Επειδή ,δε πολλοί ερμήνευσαν την επιστολή ως πρόσκληση σε συνάντηση των ορθοδόξων Εκκλησών ο κ.Μπαλάσοφ είπε:“Αν μιλάμε για την υποτιθέμενη σύγκληση μιας συνάντησης … δεν βρίσκω αυτές τις πληροφορίες εύλογες. Όμως μια επιστολή με ερωτήσεις σχετικά με την πρακτική της κοινωνίας σε σχέση με τους υγειονομικούς περιορισμούς είχε πράγματι ληφθεί, αλλά δεν μιλάει για συναντήσεις.Σε γενικές γραμμές, φυσικά, η επικοινωνία μεταξύ των προκαθημένων των τοπικών Ορθόδοξων εκκλησιών, συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης δράσεων ενόψει μιας κοινής πανδημικής απειλής, για ανταλλαγή εμπειριών, είναι σημαντική και χρήσιμη.” είπε ο και ενημέρωσε πως πρόσφατα στη Μόσχα έφθασε επιστολή κι από τον Ρουμάνο πατριάρχη Δανιήλ, ο οποίος επίσης ενδιαφερόταν για τη θέση της Ρωσικής Εκκλησίας σχετικά με το ζήτημα της κοινωνίας εν μέσω επιδημίας, και εστάλη λεπτομερή απάντηση στο Βουκουρέστι με περιγραφή της πρακτικής.
Ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας ενημέρωσε επίσης πως τον Απρίλιο, τα θέματα των ποιμαντικών και λειτουργικών δραστηριοτήτων των εκκλησιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας συζητήθηκαν από τον Πατριάρχη Μόσχας σε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πατριάρχη της Σερβίας Ειρηναίο και με τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της ρωσικής διασποράς στην Αμερική, Μητροπολίτη Τύχωνα.
«Μελετάμε προσεκτικά την εμπειρία άλλων τοπικών εκκλησιών, των οποίων οι εκπρόσωποι, με τη σειρά τους, δείχνουν αδελφικό ενδιαφέρον για τις αποφάσεις που λαμβάνει το Πατριαρχείο της Μόσχας υπό περιορισμούς καραντίνας», δήλωσε ο Μπαλάσοφ .
“Όσο για τον Πατριάρχη του Βαρθολομαίου της Κωνσταντινούπολης, γνωρίζετε καλά τους θλιβερούς λόγους που οδήγησαν στην αναστολή της εκκλησιαστικής κοινωνίας μαζί του – μεταξύ άλλων μέσω αλληλογραφίας – εκ μέρους της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και στην πραγματική απώλεια από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης της προηγούμενης σημασίας του κέντρου για τον συντονισμό της ενότητας του Ορθόδοξου κόσμου” τόνισε ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου της Μόσχας.
Ωστόσο, πρόσθεσε, στη θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σχετικά με το ζήτημα της μεθόδου της Θείας κοινωνίας, «δεν υπάρχει μυστικό». Αντικατοπτρίζεται στην εγκεκριμένη από την Ιερά Σύνοδο μέθοδο και δημοσιεύεται από επίσημους εκκλησιαστικές πηγές σε διαφορετικές γλώσσες.
“Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τους ειδικούς όρους και τις απαιτήσεις του καθεστώτος καραντίνας, με τη συμμετοχή των γιατρών, αναπτύχθηκαν και δημοσιεύτηκαν κανόνες για την κοινωνία στο σπίτι και σε ιατρικά ιδρύματα όταν επισκέπτονται άτομα μεμονωμένα, που σχετίζονται με τον κίνδυνο μόλυνσης ή έχουν μολυνθεί με λοίμωξη από κορονοϊό».