Σε τακτική συνεδρία υπό την προεδρία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κυρίλλου συνήλθε στις 26 Φεβρουαρίου η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας.
Η συνεδρία φιλοξενήθηκε στην Πατριαρχική και Συνοδική κατοικία της Ιεράς Μονής Αγίου Δανιήλ Μόσχας.
Προς της ενάρξεως της συνεδρίας ο Αγιώτατος κ. Κύριλλος προσφώνησε τους παρόντες ως κάτωθι: «Θέλω να καλωσορίσω τα μόνιμα και τα εκ περιτροπής μέλη της Ιεράς Συνόδου. Η σημερινή συνεδρία θα είναι σημαντική, διότι θα πρέπει να επιλύσουμε πολλά τρέχοντα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της στελεχώσεως. Η ζωή προχωρά, αλλάζουν πολλά και γι΄αυτό όλες οι αλλαγές, ακόμη και σχετικά με τη στελέχωση, αποτελούν ανταπόκριση στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις, τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η Εκκλησία. Μας αναμένει μια σύντομη αλλά συνάμα σημαντική συνεδρία. Με αυτά θα ήθελα να κλείσω την εισαγωγή και προχωρήσω στην ημερήσια διάταξη».
Τα μόνιμα μέλη της Ιεράς Συνόδου είναι: οι Μητροπολίτες Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος, Κρουτίτσης και Κολόμνας Ιουβενάλιος, Κισινέφ και πάσης Μολδαβίας Βλαδίμηρος, Αστανάς και Καζακστάν Αλέξανδρος, Τασκένδης και Ουζμπεκιστάν Βικέντιος, Αγίας Πετρουπόλεως και Λάντογκας Βαρσανούφιος, Πρωτοσύγκελος του Πατριαρχείου Μόσχας, Μινσκ και Ζασλάβ Παύλος, Πατριαρχικός Έξαρχος της Λευκορωσίας και Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. Για να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις της χειμερινής περιόδου (Σεπτέμβριος – Φεβρουάριος) προσεκλήθησαν επίσης οι Μητροπολίτες Ζαπορόζγιε και Μελτιουπόλεως Λουκάς, Μπαρναούλ και Αλταΐ Σέργιος, οι Επίσκοποι: Νάρβας και Πριτσούντιε Λάζαρος, Λάζαρος, Ρύμπινσκ και Δανίλοφ Βενιαμίν, Ναχόντκας και Πρεομπραζένκας Νικόλαος.
Το ανακοινωθέν ενεκρίθη από τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας στις 26 Φεβρουαρίου 2019
”Με μεγάλη ανησυχία η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας επισημαίνει την απότομη επιδείνωση της καταστάσεως της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Η εκχώρηση από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως «Τόμου αυτοκεφαλίας» στην ούτως λεγόμενη «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας», η οποία συγκροτήθηκε τεχνητώς με τη συγχώνευση των δύω σχισματικών μορφωμάτων, ακόμη περισσότερο διεύρυνε το διχασμό μεταξύ των Ορθοδόξων της Ουκρανίας και όξυνε ουσιαστικά τις διομολογιακές σχέσεις.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν η ωμή παρέμβαση των κρατικών αρχών της Ουκρανίας στον εσωτερικό εκκλησιαστικό βίο και οι απόπειρες εκμεταλλεύσεως της Εκκλησίας από τους πολιτικούς, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συγκυριακά συμφέροντά τους. Παράλληλα παραβιάζονται απροκάλυπτα τα δικαιώματα και οι ελευθερίες του ανθρώπου, που κατοχυρώνονται ακόμη και στο Σύνταγμα της Ουκρανίας.
Η Βουλή της Ουκρανίας ψήφισε και έθεσε σε λειτουργία νόμους, που εισάγουν διάκριση, με σκοπό την αφαίρεση από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία της ονομασίας της και την νομιμοποίηση της πρακτικής καταλήψεως των Ιερών Ναών και Μονών αυτής. Καταπατούνται και άλλα δικαιώματα των πιστών της κανονικής Εκκλησίας: ο κλήρος αυτής στερείται της δυνατότητας να ποιμαίνει κατάλληλα τους στρατιώτες, τους υπάλληλους των οργάνων της τάξεως και τους φυλακισμένους.
Προφανέστερο καθίσταται ότι ο σκοπός των σημερινών κρατικών αρχών είναι η διάλυση της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Οι τοπικές αρχές και τα όργανα της τάξεως έχουν πάρει οδηγίες να συντελέσουν, κατά το μέγιστο δυνατό, στη μεταβίβαση των κοινοτήτων της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στο σχίσμα.
Διατυπώνονται απειλές αφαιρέσεως από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία των μεγαλύτερων Ιερών Μονών και ιστορικών σεβασμάτων αυτής, δηλαδή της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου και της Λαύρας του Ποτσάγιεφ.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η δήμευση Ναών από τις θρησκευτικές κοινότητες διενεργείται αντίθετα με τις αποφάσεις αυτών να μείνουν στην κανονική Εκκλησία. Η απόφαση της θρησκευτικής κοινότητας υποκαθίσταται με τη ψηφοφορία της κοινής συνελεύσεως των πολιτών οι οποίοι ούτε καν μέλη της ενορίας της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας τελούν καμιά φορά. Τα πρακτικά αυτών των συνελεύσεων επικυρώνονται αμέσως από τις αρχές με αποτέλεσμα ο Ναός να καταλαμβάνεται με τη συνδρομή των σχηματισμών δυνάμεως.
Η παρανομία που διαπράττεται οδήγησε σε κύμα βίας σε βάρος του ιερού κλήρου και των πιστών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Παρά τις δηλώσεις της ηγεσίας της Ουκρανίας και του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως περί ειρηνικού χαρακτήρα της ούτως λεγομένης «ενώσεως της Ουκρανικής Ορθοδοξίας», δεκάδες Ιεροί Ναοί καταλήφθηκαν διά της διαρρήξεως με τη συνδρομή των παραστρατιωτικών σχηματισμών με πολλαπλά περιστατικά ξυλοδαρμών των κληρικών και πιστών της κανονικής Εκκλησίας, οι οποίοι προσπάθησαν να υπερασπισθούν τα ιερά του. Δεκάδες κοινότητες της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας αναγκάζονται να συγκεντρώνονται για προσευχή σε ιδιωτικές οικίες ή στο δρόμο.
Σε αυτή τη δεινή κατάσταση καλούμε όλα τα πιστά τέκνα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας να εντείνουν τις προσευχές τους υπέρ των δεινοπαθούντων αδελφών τους στην Ουκρανία, να τους δοθεί η γενναιότητα και η χριστιανική υπομονή για να υπερασπισθούν την αγία Ορθοδοξία.
Απευθύνουμε έκκληση στις κρατικές αρχές της Ουκρανίας να παύσουν διώξεις σε βάρος των οικείων αυτών πολιτών, οι οποίοι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο σχίσμα.
Ζητούμε τις αδελφές κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες να στηρίξουν με προσευχές τους την διωκόμενη Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο.
Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να προσέχει τα κραυγαλέα περιστατικά παραβιάσεως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκειμένου να αποτιμήσει καταλλήλως την ωμή παρέμβαση της Ουκρανικής Πολιτείας στα της Εκκλησίας”.