Αρχική Τέχνη (αγιογραφία, μουσική, βιβλίο) Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Αγία Κυριακή της Νάξου και στην Ι. Μονή Αγ. Αικατερίνης του Σινά

Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Αγία Κυριακή της Νάξου και στην Ι. Μονή Αγ. Αικατερίνης του Σινά

από christina

Διάκριση του Βραβείου Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς/ Europa Nostra κέρδισε η βυζαντινή εκκλησία Αγία Κυριακή της Νάξου για τις μοναδικές τοιχογραφίες του 8ου και 9ου αιώνα, όπως ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Η αποκατάσταση των τοιχογραφιών της Αγίας Κυριακής έγινε χάρη στη συνεργασία ελληνικών και ελβετικών οργανώσεων.

Η εκκλησία της Αγίας Κυριακής βρίσκεται στη θέση Καλλονή που απέχει περίπου 3 χλμ. από τον οικισμό της Απειράνθου.

Χρονολογείται στην περίοδο της Εικονομαχίας, περίπου τον 9ο αιώνα, και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία όχι μόνο της Νάξου αλλά και των Βαλκανίων.

Έχει πλήθος τοιχογραφιών με πιο χαρακτηριστική την απεικόνιση πτηνών με κορδέλες στο λαιμό, που βρίσκεται στην αψίδα του ιερού.

Δόθηκε, επίσης, βραβείο για το συλλογικό έργο αποκατάστασης των ψηφιδωτών της Μεταμόρφωσης στην αψίδα της βασιλικής στην Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά και στην κατηγορία «Αποκατάσταση» στο Ζωγράφειο, το ελληνικό σχολείο στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ελληνορθόδοξη Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά διατηρεί μία από τις πλουσιότερες συλλογές εικόνων, χειρογράφων και ιστορικών εγγράφων στον κόσμο. Η θέση της Μονής είναι ιερή για τον Ιουδαϊσμό, τον Χριστιανισμό αλλά και για το Ισλάμ. Η Μονή στη σημερινή της μορφή κατασκευάσθηκε από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό και ολοκληρώθηκε πριν από το 565 μ.Χ. Η βασιλική διατηρεί τα περισσότερα από τα διακοσμητικά της στοιχεία του 6ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένου του αψιδωτού μωσαϊκού της Μεταμορφώσεως, αριστουργήματος της Βυζαντινής τέχνης.

Οι νικητές θα τιμηθούν σε τελετή που θα γίνει στις 22 Ιουνίου στο Βερολίνο, στη διάρκεια της πρώτης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά.

Η τελετή θα γίνει παρουσία του Προέδρου της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Γερμανία.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ