Επίθεση κατά της αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Εκκλησίας» έκανε τις μέρες των εορτών σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Πατριάρχης Σερβίας κ.Ειρηναίος με αφορμή την ένταξη της «Συνόδου» των Σκοπίων στο κλίμα της Βουλγαρίας.
Όπως τόνισε: «Αυτό που έπραξαν ζητώντας να αποτελέσει τη «μητέρα» Εκκλησία τους, η βουλγαρική Εκκλησία, κάτι που δεν έχει ιστορική και κανονική βάση, αποτελεί ένδειξη ανωριμότητας. Προσπάθησαν ένα πρόβλημα εκκλησιαστικής κανονικότητας να το λύσουν με πραξικόπημα. Αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει πρακτική στην λειτουργία της Εκκλησίας. Υπάρχουν ιεροί κανόνες, βάσεις και αρχές που δεν τηρήθηκαν». Πρόσθεσε δε πως σε δύο συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τους εκπροσώπους της αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Εκκλησίας» τούς ζητήθηκε η επιστροφή, χωρίς επιπτώσεις, στην κανονικότητα, δηλαδή, στους κόλπους της Σερβικής Εκκλησίας, κάτι που δεν αποδέχθηκαν.
Ο κ. Ειρηναίος, εκτός της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων «έκλεισε την πόρτα» στον Πάπα λόγω της στάσης των καθολικών σε βάρος των Σέρβων στην Κροατία.
Όπως εξήγησε «η επιθυμία του επισκόπου Ρώμης να επισκεφθεί τη Σερβία είναι καλή και τη χαιρετίζουμε. Κάτι τέτοιο θα ωφελούσε τον λαό μας, δεδομένων των σχέσεών μας με τους πλησιέστερους γείτονές μας, τους Κροάτες, που βασίζονται σε μεγάλες ιστορικές αδικίες και εγκλήματα. Ωστόσο, ακριβώς λόγω αυτών των προβληματικών σχέσεων, που συνεχίζουν να υπάρχουν, θεωρούμε ότι δεν είναι ακόμη καιρός για μία τέτοια επίσκεψη. Ακόμη και σήμερα συμβαίνουν πολλά δυσάρεστα γεγονότα στην Κροατία κατά των Σέρβων και η Καθολική Εκκλησία σιωπά. Η σιωπή σημαίνει έγκριση. Αφού εκδηλώνεται η επιθυμία για ενότητα της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εμείς οι Ορθόδοξοι αναμένουμε η επιθυμία αυτή να είναι ειλικρινής» σημείωσε ο Πατριάρχης των Σέρβων.
Ο κ. Ειρηναίος για μια ακόμη φορά υπερασπίστηκε την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας εξαίροντας τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Όπως τόνισε, μεταξύ των Ορθόδοξων Εκκλησιών υπάρχει κλίμα ενότητας. «Είμαστε μία Εκκλησία. Σε παγκόσμιο επίπεδο μας εκπροσωπεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η ενότητά μας δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσα από την κοινή πίστη, αλλά και από την κοινή δράση».
Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή την αναγνώριση της Εκκλησίας των Σκοπίων από τη Βουλγαρία, παρατηρείται στα Βαλκάνια έντονη κινητικότητα εξ αιτίας των πολιτικών εξελίξεων.
Η Βουλγαρία υψώνει τείχη με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες και κυρίως αυτές που διατηρούν καλές σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Με την Ελλάδα οι σχέσεις δεν είναι καλές εξ αιτίας της άρνησης των Βουλγάρων να επιστρέψουν τα κλεμμένα κειμήλια από τα μοναστήρια της Μακεδονίας. Οι σχέσεις με τη Σερβία έχουν διαταραχτεί λόγω των Σκοπίων, ενώ με τη στάση τους στην Πανορθόδοξη Σύνοδο του 2016 απομακρύνθηκαν από το Φανάρι.
Το μόνο θετικό στα εκκλησιαστικά των Βαλκανίων είναι η απόδοση στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων κ. Αναστάσιο της αλβανικής υπηκοότητας.