Αρχική Άρθρα Νέα πρόκληση: Διαγράφουν… ονόματα αγίων από τα νοσοκομεία

Νέα πρόκληση: Διαγράφουν… ονόματα αγίων από τα νοσοκομεία

από kivotos

Του Πάνου Ευαγγέλου

 

Την αντίδρασή του για την μετονομασία του νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας» εξέφρασε με επιστολή του τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Ο κ. Χρυσόστομος ζητά να επανέλθει στην ονομασία το «Άγιος Ανδρέας», με το οποίο έχει καθιερωθεί να ονομάζεται το νοσηλευτικό ίδρυμα επισημαίνοντας:

«Με απορία μεγάλη, ο Πατραϊκός Λαός είδε την νέα επιγραφή, στο Νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας” των Πατρών, η οποία έχει διαμορφωθή, πλέον, ως εξής:

“ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ”. (Επιγραφή στο υπέρυθρο του ανακαινισθέντος και άρτι δοθέντος στη λειτουργία κτιρίου). Έχει αφαιρεθή, δηλαδή, η ονομασία του Νοσοκομείου “Άγιος Ανδρέας”. Με το όνομα όμως “Άγιος Ανδρέας” έχει καθιερωθή το εν λόγω Νοσοκομείο, από της ιδρύσεώς του, στις συνειδήσεις, ουχί μόνο των Πατρινών, αλλά θα ηδυνάμεθα να είπωμεν, των πανελλήνων. Εξ άλλου, ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας, ως τυγχάνει τοις πάσι γνωστόν, είναι ο ιδρυτής της Εκκλησίας των Πατρέων και ο προστάτης της πόλεως, μετά του οποίου η Πάτρα έχει συνδεθή άρρηκτα ή καλύτερα έχει ταυτισθή. Ο Απόστολος Ανδρέας είναι η πνοή και η ζωή της πόλεώς μας.

(Στην Πάτρα εδίδαξε, εθαυματούργησε, εμαρτύρησε και στην Πάτρα ευρίσκονται ο τάφος του, η αγία Κάρα του και ο Σταυρός του μαρτυρίου του).

Ουσιαστικά, με την απόφαση αυτή, αφαιρείται όλως παραδόξως και ως μη ώφελεν η ονομασία και από τα δύο Νοσοκομεία.

Όμως με αποφάσεις που δημοσιεύονται στο ίδιο Φ.Ε.Κ., ενοποιούνται και άλλα Νοσοκομεία, για τα οποία διατηρείται η ονομασία τους. Αναφέρομε χαρακτηριστικά:

α) Μετά την ενοποίηση του Νοσοκομείου Νίκαιας “ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ” και του Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής “Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ”, η ονομασία διαμορφώνεται ως εξής: Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά “ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ” – Γ.Ν. Δυτικής Αττικής “Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ” (ΑΡΙΘ.Υ4Α/ΟΙΚ.123791).

β) Το Μαιευτήριο “ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ” και το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ” μετά την ενοποίηση διατηρούν την ονομασία τους ως εξής: “Γενικό Νοσοκομείο ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ” (αριθ. Υ4α/οικ.123799).

Επειδή το ζήτημα για την πόλη των Πατρών είναι πολύ σοβαρό ένεκα της σχέσεως της πόλεως με τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα, αφού παγκοσμίως η Πάτρα είναι γνωστή ως πόλη του Αγίου Ανδρέου, και επειδή το όνομα του Νοσοκομείου είχε δοθή προς τιμήν του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων, με τον οποίον όλες οι γενιές των Πατρινών συνδέθηκαν και συνδέονται με βαθύ εσωτερικό πνευματικό δεσμό, καθίσταται αδήριτος η ανάγκη να αποκατασταθή η ιστορική ονομασία του Νοσοκομείου των Πατρών και θερμώς παρακαλούμεν προς τούτο, προστεθησομένης, εφ’ όσον κρίνετε, και της ονομασίας του άλλου Νοσοκομείου (του Νοσοκομείου Θώρακος “ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ”), ως έχει.

Η διόρθωση με μια κοινή Υπουργική απόφαση θα άρει την “αδικία” εις βάρος του Νοσοκομείου, αλλά και την “προσβολή” προς τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα, θα ικανοποιήση δε τα μέγιστα τον Πατραϊκό Λαό.

Είμαι βέβαιος, κ. Υπουργέ, ότι θα αποκαταστήσετε την “αδικία”, η οποία έγινε, με την προαναφερθείσα απόφαση, ικανοποιώντας έτσι το αίσθημα του Πατραϊκού Λαού και όχι μόνο».

 

Το Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» ιδρύθηκε το 1871 με τίτλο «Δημοτικό Νοσοκομείο Πατρών» και διοικείτο από αδελφάτο. Το 1953 με τον Νόμο 2592/1953 «Περί οργανώσεως της Ιατρικής Αντίληψης» μετετράπη σε Γενικό Νοσοκομείο, απετέλεσε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και διοικείτο από Διοικητικό Συμβούλιο, όμως η πραγματική υλοποίηση της μετατροπής του έγινε το 1959 με τη διαρκή ανάπτυξη κλινικών και νέων τμημάτων, καθώς και με αύξηση προσωπικού. Από το 1981 εγκαταστάθηκαν σε αυτό πανεπιστημιακές κλινικές, οι οποίες λειτουργούσαν παράλληλα με τις κρατικές κλινικές και είχαν παράλληλη ανάπτυξη. Το 1983 με τον νόμο 1397/83 του ΕΣΥ μετονομάσθηκε «Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο» με έδρα την Πάτρα και το 1986 συστάθηκαν τα Κέντρα Υγείας στα οποία συμπεριελήφθησαν τα αγροτικά ιατρεία ανά Περιφέρεια και συγχωνεύτηκαν οι υγειονομικοί σταθμοί. Το 1988 οι πανεπιστημιακές κλινικές μεταφέρθηκαν στο ΠΠΝΠ του Ρίου. Στο ΓΝΠ «O Άγιος Ανδρέας» ανήκει και το πρώην Στρατιωτικό Νοσοκομείο (409) που λειτουργεί ως δορυφορικό Τμήμα. Με τον Νόμο 2889/2001 μετονομάστηκε σε «Γενικό Νοσοκομείο» και υπάγεται στο ΠεΣΥΠ Δυτικής Ελλάδας (νυν ΔΥΠΕ).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ