Αρχική Άρθρα Το συναξάρι του Οκτωβρίου

Το συναξάρι του Οκτωβρίου

από kivotos

 

1/10

 

Η εορτή της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου. Σύναξις Παναγίας της Γοργοεπηκόου (Ι.Μ. Ιβήρων). Ρωμανού του Μελωδού. Αγίου Ανανίου, επισκόπου Δαμασκού. Οσιομάρτυρος Μιχαήλ, του Αγίου Μάρτυρος Δομνίνου, του εκ Θεσσαλονίκης. Οσίων Ιωάννου πρωτοψάλτου, του Κουκουζέλη, Γρηγορίου δομεστίκου, του μελωδού και Σάββα του Ρώσου.

 

2/10

Του εν αγίοις πατρός ημών Κυπριανού, επισκόπου Καρθαγένης, και Ιουστίνης της παρθένου. Του Αγίου Μάρτυρος Θεοδώρου, του Γραβά. Νεομάρτυρος Γεωργίου, του Χατζή. Οσίου Θεοφίλου.

Ο Άγιος Κυπριανός έζησε και μαρτύρησε επί αυτοκρατορίας Δεκίου. Γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Συρίας από επιφανή και πλούσια οικογένεια και υπήρξε από τους πιο γνωστούς μάγους. Λέγεται ότι ένας ειδωλολάτρης, ο Αγλαΐδας, ήταν ερωτευμένος με μια γυναίκα, την Ιούστα. Επειδή δεν έβρισκε ανταπόκριση, ζήτησε από τον Κυπριανό να τον βοηθήσει με τις μαγικές του ικανότητες. Ωστόσο, οι ενέργειες του Κυπριανού δεν έφεραν αποτέλεσμα. Μετά από αυτό, έκαψε τα βιβλία που σχετίζονταν με τη μαγεία και βαπτίστηκε Χριστιανός. Έγινε ιερέας και αργότερα επίσκοπος Καρχηδόνας. Την Ιούστα τη χειροτόνησε διακόνισσα και τη μετονόμασε σε Ιουστίνη. Για τη χριστιανική τους δράση οι δύο άγιοι συνελήφθησαν και εξορίστηκαν στη Νικομήδεια. Εκεί ο Κλαύδιος διέταξε τον αποκεφαλισμό τους.

 

3/10

Ιερομαρτύρων Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, επισκόπου και πολιούχου Αθηνών και των μαθητών αυτού και μαρτύρων Ρουστικού, Ελευθερίου και Δαμάριδος. Διονυσίου αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας και των μαθητών αυτού και διακόνων: Φαύστου, Γαίου, Ευσεβίου και Χαιρήμονος. Οσίου Ιωάννου του Χοζεβίτου, επισκόπου Καισαρείας Παλαιστίνης. Μαρτύρων Θεαγένους, Θεοκτίστου και Θεοτέκνου.

 

4/10

Αγίου Ιεροθέου του Αρεοπαγίτου, πρώτου επισκόπου Αθηνών. Ιερομάρτυρος Πέτρου. Μαρτύρων: Αδαύκτου και Καλλισθένης. Δομνίνης και των θυγατέρων αυτής Βερίνης και Προσδόκης. Οσίων Αμμούν του Αιγυπτίου και Θεοδώρου του Ταμασού και Ιωάννου του λαμπαδιστού, των εν Κύπρω.

Ο Άγιος Ιερόθεος ήταν πλατωνικός φιλόσοφος και μέλος του Συμβουλίου της Γερουσίας του Αρείου Πάγου. Διδάχθηκε την ορθόδοξη πίστη από τον Απόστολο Παύλο, χειροτονήθηκε πρώτος επίσκοπος Αθηνών, ενώ, σύμφωνα και με τον ορθόδοξο βίο του, είχε μαθητή τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη. Εκοιμήθη σε βαθιά γεράματα μετά από πολύχρονη ποιμαντική και συγγραφική δραστηριότητα. Η τίμια κάρα του φυλάσσεται στο φερώνυμο μοναστήρι στα Μέγαρα Αττικής. Επίσης λείψανά του σώζονται στο Άγιον Όρος (Ι.Μ. Αγ. Παύλου), καθώς και στο παρεκκλήσιο του Αγ. Ανδρέα (Αρχιεπισκοπή Αθηνών).

5/10

Ιερομάρτυρος Ερμογένους του θαυματουργού, του εν Κύπρω. Μαρτύρων Χαριτίνης και Μαμέλχθης. Οσίων Ιωάννου επισκόπου Ευχαϊτών, Επιφανίου (Κυθραίας) και Επιφανίου (Κούρδακα), των εν Κύπρω. Ευδοκίμου νεοφανούς, του Βατοπαιδινού. Πέτρου, Αλεξίου και Ιωνά, των θαυματουργών μητροπολιτών Μόσχας. Μεθοδίας της εν Κιμώλω.

 

6/10

Αποστόλου Θωμά. Μάρτυρος Ερωτηίδος της παρθένου. Οσιομάρτυρος Μακαρίου του νέου, του εκ Κίου. Οσίων Κενδέα του θαυματουργού, Ιλαρίωνος του νέου, Ιωάννου, Ιωσήφ, Καλαντίου (ή Καλλαντίωνος), Κασσιανού (της Γλυφάς) και Κασσιανού (της Αξύλου), των εν Κύπρω.

 

7/10

Ιερομαρτύρων Πολυχρονίου, Ιουλιανού και Καισαρίου διακόνου. Μαρτύρων Σεργίου και Βάκχου. Ευσεβίου πρεσβυτέρου και Φήλικος. Οσίων Λεοντίου του υπατικού και Ιωάννου ερημίτου, Σεργίου του Ρώσου.

 

8/10

Ιερομάρτυρος Αρτέμονος, πρεσβυτέρου εν Λαοδικεία. Μάρτυρος Πελαγίας της παρθένου. Οσιομάρτυρος Ιγνατίου του νέου, του εκ Ζαγοράς. Οσίων Πελαγίας της από εταιρίδων και Ταϊσίας, της πρώην πόρνης.

 

9/10

Αποστόλου Ιακώβου του Αλφαίου. Μαρτύρων Φήλικος πρεσβυτέρου και Ευσεβίου διακόνου. Του Αγίου και Δικαίου Προπάτορος Αβραάμ του Πατριάρχου και Λωτ, του ανεψιού αυτού. Οσίων Ανδρόνικου και Αθανασίας. Πέτρου (Λέοντος) και Ποπλίας διακονίσσης, της ομολογητρίας.

Η Αγία Ποπλία έζησε στην Αντιόχεια στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου και του Ιουλιανού του Παραβάτη. Υπήρξε πρότυπο για τους Χριστιανούς, για τον γιο της, Ιωάννη, που τον μεγάλωσε με τις αξίες του Χριστιανισμού, όπως και για τα ορφανά κορίτσια που φιλοξενούσε στο σπίτι της. Όταν ο Ιουλιανός βρέθηκε στην Αντιόχεια υποστηρίζοντας την ειδωλολατρία, η Ποπλία συνέχισε το έργο της χωρίς να φοβηθεί την τιμωρία που θα της επιβαλλόταν. Ο Ιουλιανός διέταξε να τη συλλάβουν και να τη μαστιγώσουν. Τότε λέγεται πως οι πληγές της θεραπεύτηκαν και έτσι η Οσία Ποπλία συνέχισε το έργο της. Απεβίωσε εν ειρήνη.

 

10/10

Αγίων Ευλαμπίου και Ευλαμπίας. Οσίων Βασσιανού, Θεοφίλου και Λογγίνου.

 

11/10

Αποστόλου Φιλίππου, ενός εκ των επτά διακόνων του εν Τράλλεσιν (Αϊδινίω) της Μικράς Ασίας μαρτυρήσαντος. Οσίων Ζηναΐδος και Φιλονίλλης. Οσίων Θεοφάνους ομολογητού, επισκόπου Νικαίας, Αρσακίου, Αρσενίου, Αττικού, Νεκταρίου, Σισινίου και Φιλοθέου του θεολόγου, Πατριαρχών Κ/πόλεως. Θεοφάνους επισκόπου Σολέας και Ιωνά του εν Περγάμω της Κύπρου.

 

12/10

Οσίων Θεοδότου, επισκόπου Εφέσου. Συμεώνος, του νέου θεολόγου (†1022), Επικτήτου (Αρσινοΐτου) του εν Κύπρω και των εν αυτή ασκητών: Βαλαντίου, Βαρλαάμ, Βαρνάβα, Βαρνάβα μοναχού, Βασιλείου επισκόπου, Γεωργίου (Βαβατσινιώτη, Γεωργίου (Επιτηδεώτου), Γεωργίου (Περαχωρίτου), Γεωργίου (του Σαλαμάνου), Δημητριανού επισκόπου (εις Πέραν), Ειρηνικού (ή Αρνιακού), Ελπιδίου, Επαφροδίτου, Θεοσεβίου και Ιάσονος, επισκόπου Δαμασκού. Μαρτύρων Πρόβου, Ταράχου και Ανδρονίκου. Αναστασίας της παρθένου. Ανδρομάχης και Ανδρομάχου. Ανθίας, Διόδωρου, Δομνίνης, Δωροθέου. Ιουβεντίνου, Μαξίμου, Μαλφεθά.

 

13/10

Ιερομαρτύρων Καρπού και Παπύλου, Αγαθοδώρου και Αγαθονίκης. Αντιγόνου, Βενιαμίν του διακόνου, Διοκλητιανού, Διοσκόρου και Φλωρεντίου του Θεσσαλονικέως. Νεομάρτυρος Χρυσής, της εις Σλάτεινα της Βουλγαρίας αθλησάσης. Οσίου και ομολογητού Νικήτα του πατρικίου. Μελετίου (Πηγά) Πατριάρχου Αλεξανδρείας.

Ο Άγιος Φλωρέντιος καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη και αφιέρωσε τη ζωή του στη διδασκαλία του Ευαγγελίου. Είχε τόσο βαθιά πίστη, που όταν οδηγήθηκε ενώπιον του διοικητή της Θεσσαλονίκης, όχι μόνο αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει, αλλά τον παρότρυνε να ασπαστεί τον Χριστό. Τότε ο Άγιος βρήκε μαρτυρικό θάνατο.

14/10

Ιερομάρτυρος Σιλβανού. Μεγαλομαρτύρων Γερβασίου και Ναζαρίου, Κελσίου και Προτασίου. Πέτρου του Αυσελάμου. Οσίων Κοσμά του ποιητού, του Αγιοπολίτου. Γρηγορίου επισκόπου Άσσου (Μυτιλήνης). Θεράποντος επισκόπου Αλαμανίας. Ιγνατίου (του Αγαλλιανού), επισκόπου Μηθύμνης. Ιωάννου, επισκόπου Δαμασκού και Νικολάου απλού, του Ρώσου. Οσίας Παρασκευής της νέας, της «Επιβατηνής».

 

15/10

Λουκιανού, πρεσβυτέρου Αντιοχείας. Οσίων Σαβίνου, επισκόπου Κύπρου, και Βάρσου, επισκόπου Εδέσσης, του ομολογητού. Οσίου Ευθυμίου του νέου.

 

16/10

Μάρτυρος Λογγίνου του εκατοντάρχου, του φρουρήσαντος τον Κύριον επί του Σταυρού και εν τω Τάφω. Μαρτύρων Δομετίου, Δομνίνου, Λεοντίου και Τερεντίου. Οσίων Μαλλού και Σαβίνου.

 

17/10

Προφήτου Ωσηέ. Οσιομάρτυρος Ανδρέου, του εν τη «Κρίσει». Μαρτύρων Λεοντίου, Ανθίμου και Ευπρεπίου. Αντιγόνου, Θεοφάνους, Λουκιανού, Νικομήδους και Τερεντίου. Κοσμά του εν Γεωργία. Οσίων Ισιδώρας και Νεοφήτης.

 

18/10

Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά. Των Αγίων 40 Μαρτύρων, των παίδων και Μαρίνου, του γέροντος. Νεομαρτύρων Γαβριήλ και Κερμιδώλη, των εν Αιγύπτω. Οσίων Ιουλιανού του εν Ευφράτη. Θεοδώρου και Συμεώνος των Θεσσαλονικέων, κτιτόρων της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, εν Καλαβρύτοις, και Ευφροσύνης της ποιμενίδος.

 

19/10

Προφήτου Ιωήλ. Ιερομάρτυρος Σαδώθ εν Περσία. Μαρτύρων Ευσεβίου, Φίλωνος, Ουάρου. Ιερομάρτυρος Μνάσωνος, επισκόπου Ταμασού. Οσίων Ιωάννου και Λεοντίου του φιλοσόφου. Οσίας Κλεοπάτρας.

 

20/10

Γερασίμου του νέου ασκητού, εν Κεφαλληνία. Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου. Μαρτύρων Αντωνίου, Γερμανού, Ζεβινά, Νικηφόρου. Εβόρη και Ενόης. Μαναθώς της παρθένου. Οσίου Βασιλείου, μητροπολίτου Τραπεζούντας. Οσίας Ματρώνης, της Χιοπολίτιδος.

 

21/10

Οσίου Χριστόδουλου του εν Πάτμω. Ιερομαρτύρων Σωκράτους, πρεσβυτέρου εν Αγκύρα, και Θεοδότης. Μαρτύρων Αζή, Γαΐου, Δασίου και Ζωτικού. Οσίων Ευκράτους και Ζαχαρίου. Πλαντίνου, Ανδρέου και Παύλου. Πέτρου και Στεφάνου των νεοφανών. Νεομάρτυρος Ιωάννου, του εκ Γουβών (Μονεμβασίας) και εν Λαρίση αθλήσαντος. Οσίων Ιακώβου, Ιλαρίωνος του Μεγάλου. Βαρούχ, Φιλόθεου του εν Άθω. Βαρνάβα και Ιλαρίωνος, των εν Περιστερώνα Κύπρου. Ιλαρίωνος του Ρώσου.

22/10

Αβερκίου, επισκόπου Ιεραπόλεως. Ιερομάρτυρος Αλεξάνδρου επισκόπου και Ηρακλείου. Μαρτύρων Γλυκερίας, Θεοδότης, Άννης και Ελισάβετ. Των εν Εφέσω Αγίων Επτά Παίδων: Αντωνίνου, Διονυσίου, Εξακουστωδιανού, Ιαμβλίχου, Κωνσταντίνου, Μαξιμιλιανού και Μαρτινιανού. Ευλαλίου, επισκόπου Λαπήθου. Οσίων Λωτ και Ρούφου.

 

23/10

Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου, πρώτου επισκόπου Ιεροσολύμων. Νεομάρτυρος Ιωάννου του Ηπειρώτου. Οσίων Ιγνατίου Α’, Πατριάρχου Κων/πόλεως, Μακαρίου του Ρωμαίου, Νικηφόρου. Πετρωνίου και Ιακώβου του Ρώσου.

Ο Άγιος Ιγνάτιος ήταν γιος του αυτοκράτορα Μιχαήλ Α’ του Ραγκαβέ και της αυτοκράτειρας Προκοπίας, αδερφός του Θεοφύλακτου. Υπήρξε μοναχός και στη συνέχεια ηγούμενος της Μονής του Αρχαγγέλου. Το 846 εκλέχτηκε και χειροτονήθηκε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, όπου και υπηρέτησε για σχεδόν έντεκα χρόνια. Ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Γ’ τον εκθρόνισε και έκανε Πατριάρχη τον Φώτιο. Το 867 ο αυτοκράτορας Βασίλειος Α’ ο Μακεδών τον επανέφερε στον πατριαρχικό θρόνο. Η δεύτερη πατριαρχία του Ιγνάτιου διήρκεσε δέκα χρόνια. Προς το τέλος της ζωής του αποσύρθηκε στη Μονή Σατύρου. Ετάφη εκεί μετά την κοίμησή του.

 

24/10

Πρόκλου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως. Ιερομάρτυρος Ακακίου. Μεγαλομάρτυρος Αρέθα. Μαρτύρων Μάρκου, Νέρδωνος, Ουαλλεντίνου. Σεβαστιανής και Σωτηρίχου. Οσίου Αρέθα του Ρώσου.

 

25/10

Μαρτύρων Αναστασίου, Βασιλείου, Διοδώρου, Κλαυδιανού και Λουκιανού. Μαρκιανού και Μαρτυρίου των νοταρίων. Νικηφόρου, Ουαλλερίνου, Ουαλλερίου, Παπία, Πολυκάρπου, Σαβίνου, Στεφάνου, Φαύστου, Φιλαδέλφου και Χρυσάφου. Οσίων Γεωργίου επισκόπου, του ποιητού, Φιλαδέλφου, Πολυκάρπου και Μακαρίου, επισκόπου Πάφου. Ταβιθάς της ελεήμονος.

 

26/10

Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλύτου και θαυματουργού. Μαρτύρων Γλύκωνος και Λεπτίνας. Οσίων Βασιλείου, Ιωάσαφ του μάρτυρος, Λεοντίου και Λεοντίου, των εν Άθω.

 

27/10

Κυριακού (Κυρηλιανού) Πατριάρχου Κων/πόλεως. Μαρτύρων Νέστορος, Μαβριανού και Βαλεντίνου. Ερωτηίδος και Καπετωλίνης. Οσίου Νέστορος χρονογράφου, του Ρώσου. Πρόκλης, συζύγου του Πιλάτου.

28/10

Της φωτοφώρου Σκέπης της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας. Ιερομαρτύρων Κυριακού, επισκόπου Ιεροσολύμων, και Αθανασίου, του εκ Σπάρτης (Ατταλείας). Μαρτύρων Τερεντίου και Νεονίλλης, Αφρικανού, Μαξίμου, Τερεντίου, Πομπηίου, Φωκά. Των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, των εν Ρεθύμνη: Αγγελή, Γεωργίου, Μανουήλ και Νικολάου. Οσίων Αθανασίου του νέου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως. Στεφάνου, επισκόπου του Σαβαΐτου. Φιρμιλιανού, επισκόπου Καισαρείας. Μελχίωνος πρεσβυτέρου. Αρσενίου, αρχιεπισκόπου Σερβίας και Φεβρωνίας.

 

29/10

Οσιομαρτύρων Αναστασίας της Ρωμαίας και Τιμοθέου του Αγιορείτου. Μαρτύρων: Βάσσης, Κυρίλλου, Μελιτηνής, Μιναίου, Μίνη και Σάβα του στρατηλάτου. Οσίων Αβραμίου και Μαρίας. Διομήδους, του εν Λευκωσία. Στεφάνου, Αβραμίου του Ρώσου. Ανάμνησις της καταθέσεως της Τίμιας Κεφαλής του Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.

30/10

Αποστόλων  Αρτεμά, επισκόπου Λύστρων, Ιούστου επισκόπου Ελευθερουπόλεως, Κλεόπα, Μάρκου, επισκόπου Απολλωνιάδος, και Τερτίου, επισκόπου Ικονίου. Ιερομάρτυρος Μαρκιανού, επισκόπου Συρακουσών. Μαρτύρων: Αλεξάνδρου, Αμμών, Αστερίου, Ατήρ, Βησά, Διοσκούρου, Δομετίου, Επιμάχου, Ευτροπίας, Ευτροπίου, Ζηνοβίας, Ζηνοβίου, Ζήνωνος, Ήρωνος, Θεοφίλου, Ιουλιανού, Ιγένη, Ισιδώρου, Κλαυδίου, Κοΐντα, Κρονίωνος, Μακαρίου, Μάκαρου, Μανουήλ, Μητρά, Νεμεσίωνος, Νεονίλλης, Νέωνος, Πτολεμαίου. Ιωσήφ Α’, Πατριάρχου Κ/πόλεως, θεράποντος, και Ιωάννου του Λαμπαδιστού, των εν Κύπρω θαυματουργών.

Ο άγιος ιερομάρτυρας Μαρκιανός χειροτονήθηκε επίσκοπος από τον Απόστολο Πέτρο και στάλθηκε στις Συρακούσες της Σικελίας. Εκεί κατέστρεψε τους ναούς των ειδώλων, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα θαύματα, με αποτέλεσμα να πιστέψουν πολλοί ειδωλολάτρες. Βρήκε φρικτό θάνατο από Ιουδαίους.

 

31/10

Αποστόλων Αμπλίου, επισκόπου γενομένου Οδυσσουπόλεως, Απελλή, επισκόπου Ηράκλειας, Αριστοβούλου, επισκόπου Βρεταννίας, Ναρκίσσου, επισκόπου Αθηνών, Ουρβανού, επισκόπου Μακεδονίας, και Στάχυος, πρώτου επισκόπου Βυζαντίου. Μαρτύρων Αβραμίου, Βαρνάβα, Βάσσης, Γορδιανού, Δαμιανού, Δορυμέδοντος, Επιμάχου του Αιγυπτίου, Επιμάχου του Ρωμαίου, Κοσμά, Σάβα και Στεφάνου. Σελεύκου, Στρατονίκης και Τροφίμου. Οσιομάρτυρος Νικολάου του εν Χίω. Ιακώβου του θαυματουργού, αρχιεράρχου Νισίβεως. Οσίων Σπυρίδωνος και Νικόδημου των Ρώσων.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ