Αρχική Επικαιρότητα Ακυβέρνητο καράβι η μητρόπολη Περιστερίου

Ακυβέρνητο καράβι η μητρόπολη Περιστερίου

από christina

Όσοι γνωρίζουν καλά τα εκκλησιαστικά δρώμενα, και δεν είναι λίγοι αυτοί, κάνουν σήμερα λόγο για τη Μητρόπολη Περιστερίου και την παρομοιάζουν ως “ένα ακυβέρνητο πλοίο”, άνευ πηδαλιούχο και οδηγό. Μάλιστα δε, η κατάσταση αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο, καθώς ο Μητροπολίτης κ. Κλήμης αντιμετωπίζει ουκ ολίγα και σοβαρά προβλήματα υγείας, ικανά να μην του επιτρέπουν τα ασκεί τα ιεραρχικά του καθήκοντα επαρκώς.

Το πρόβλημα υγείας του κ. Κλήμη άρχεται λίγο μετά τα Χριστούγεννα και εστιαζόταν στην περιοχή της μέσης. Πλην, όμως, το ουσιαστικό πρόβλημα είναι βαθύτερο και, ασφαλώς, δεν περιορίζεται μόνο στη μέση του Μητροπολίτη.

Ο ίδιος, αρχές Ιουνίου 2021, εισήχθη εσπεσμένα στο Νοσοκομείο “ΑΤΤΙΚΟΝ”, όπου παρέμεινε νοσηλευόμενος μία εβδομάδα και απ᾿ όπου έλαβε εξιτήριο, διατεινόμενος ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι ο ίδιος χαίρει άκρας υγείας.

Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί χορεία εκ των στενών συνεργατών του και λοιπών στελεχών της Μητροπόλεως, που τείνουν να υποβαθμίσουν το όλο θέμα και να το απομονώσουν από τη δημοσιότητα. Αυτή, όμως, είναι η μια πλευρά της πραγματικότητας. Η αληθινή εικόνα είναι ότι ο κ. Κλήμης έχει πλέον οικειοποιηθεί μια επιθετική συμπεριφορά προς όλους, αρνούμενος να ενημερώσει ακόμη τον πάλαι ποτέ άμεσο συνεργάτη και πνευματικό του – με την ευρεία έννοια – πατέρα, τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο (από τότε που ήσαν μαζί στη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας), καθώς και τους λοιπούς Συνοδικούς Ιεράρχες για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Ο Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την κατ᾿ ιδίαν συνάντηση με κληρικό της Μητρόπολης Περιστερίου, ο οποίος και τον ενημέρωσε για όλα όσα συμβαίνουν στην τοπική Εκκλησία, και μάλιστα διά υπομνήματος, δεσμεύθηκε να εξετάσει το ζήτημα σύντομα διά της Συνόδου.

Δεν είναι δε, υπερβολή, να σημειώσουμε ότι όσοι παρακολουθούν την κατάσταση της τοπικής εκκλησίας του Περιστερίου, αβίαστα, θυμούνται ολίγον τι, παλαιότερες εποχές, με τον προκάτοχο του νυν μητροπολίτη και μακαριστό πλέον κυρό Χρυσόστομο, ο οποίος, με πολλά και εκείνος προβλήματα υγείας, νοσηλευόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αφήνοντας το πηδάλιο της Μητροπόλεως έρημο και την τοπική Εκκλησία ακυβέρνητη.

Μήπως, αλήθεια, βιώνουμε μια ακριβώς παρόμοια περίπτωση; Ο χρόνος θα δώσει απαντήσεις σε όλους, σύντομα.

 

Ποιος είναι ο κ. Κλήμης

Ο κατά κόσμον Δημήτριος Κοτσομύτης γεννήθηκε στην Αίπεια Καλαμάτας το 1954. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή και το Τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 15 Αυγούστου 1982 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Σαγματά. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 23 Αυγούστου 1982 και Πρεσβύτερος την 1 Μαΐου 1985 από τον τότε Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμο. Την ίδια ημέρα έλαβε και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας (1982-1999), καλλιεργώντας συστηματικά το γραπτό και προφορικό κήρυγμα και διακόνησε σε διάφορους τομείς του πνευματικού έργου, συμβάλλοντας ιδιαιτέρως στην επιμόρφωση των νέων Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και εκδίδοντας την μηνιαία εφημερίδα «Εκκλησιαστική Μαρτυρία». Το 1999 μετατέθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και διορίσθηκε Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία Παγκρατίου, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανέγερση του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου και των διάφορων βοηθητικών χώρων της Ενορίας. Παράλληλα, διορίσθηκε Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και των Ειδικών Συνοδικών Επιτροπών Χριστιανικών Μνημείων και Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως B’ Γραμματεύς – Πρακτικογράφος (2008-2011) και Α’ Γραμματεύς – Πρακτικογράφος (2011-2014) της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στις 10 Οκτωβρίου 2014 τοποθετήθηκε Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και, ακολούθως, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος τον εξέλεξε Επίσκοπο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Μεθώνης, ύστερα από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, Βοηθό Επίσκοπο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στις 13 Οκτωβρίου 2014 χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού Παγκρατίου Επίσκοπος. Στις 20 Μαρτίου 2019 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Περιστερίου.

Ως Μητροπολίτης Περιστερίου μερίμνησε για την ανακαίνιση των ενοριακών αιθουσών συσσιτίων, τη δημιουργία νέων ενοριών και τη νομική κατοχύρωση των ιδρυμάτων της μητρόπολης. Επίσης δημιούργησε σημαντικές κοινωνικές δομές όπως οι κάτωθι:

Ξενώνας φιλοξενίας ασθενών και συνοδών που επισκέπτονται νοσοκομεία της Αθήνας για θεραπείες και εξετάσεις,

Ωδείο Μητροπόλεως Περιστερίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ