Εχθές Κυριακή, 27 Ιουνίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος τέλεσαν ταυτόχρονα, στο πλαίσιο των Εορταστικών Εκδηλώσεων «ΙΕ′ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΩΝ 2021», Αρχιερατικές Θ. Λειτουργίες στον Ι. Ναό Αποστόλου Παύλου Αρχαίας Κορίνθου και στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κεγχρεών αντιστοίχως.
Στον λόγο του προς τους ευσεβείς Χριστιανούς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του, για την παρουσία του, μαζί με τους συνοδούς του Κληρικούς και τους Εφημερίους της πόλεως, στην Ιστορική Καθέδρα της Ι. Μητροπόλεως μας, την Αρχαία Κόρινθο και επεσήμανε ότι η παρουσία αυτή αποτελεί ευχαριστία και δοξολογία προς τον Θεό για την μεγάλη δωρεά, που επεφύλαξε σ’ όλους εμάς τους Κορινθίους, να μας στείλει τον κλητό Του Απόστολο να κηρύξει το Ευαγγέλιο του Χριστού και να μας αφήσει ως «προίκα» τις δύο προς Κορινθίους Επιστολές του, ώστε διαχρονικά οι γενιές των Κορινθίων και μαζί μας όλος ο πλανήτης, να διδασκόμαστε απ’ αυτές. Ειδικότερα εφέτος, προσέθεσε ο Ποιμενάρχης μας, που συμπληρώνονται δεκαπέντε χρόνια από την εκλογή της ταπεινότητος μου, ως Μητροπολίτου Κορίνθου, έχω την χαρά και την ευλογία να προχωρήσω στην έκδοση του βιβλικού βοηθήματος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίου, υπό τον τίτλο «ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ. ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ», το οποίο τιμητικώς το αφιερώνει στην μακαριστή μητέρα μου Ασπασία Μαντάλου και εμπεριέχει ερμηνευτικές παρατηρήσεις και σχόλια στις δύο επιστολές που απηύθηνε ο Απόστολος Παύλος στην Κόρινθο, ώστε με αυτό όλοι οι συντοπίτες μας να διδαχθούν και να κατανοήσουν τον μεγάλο παιδαγωγό εις Χριστόν, τον Απ. Παύλο.
Στην συνέχεια αναφερόμενος στην Εορτή Πάντων των Αγίων ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι, αφού εορτάσαμε την Ανάσταση, την Ανάληψη και την Πεντηκοστή, που είναι η γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας μας, η Εκκλησία προβάλει όλους τους Αγίους, που ευαρέστησαν στον Θεό, για να μας υπενθυμίσει ότι κι εμείς οφείλουμε να γίνουμε άγιοι, καθώς έχουμε την επαγγελία του Χριστού δια στόματος του Πέτρου «ἅγιοι γίνεσθε, ὅτι ἐγὼ ἅγιός εἰμι» (Α΄, α΄,16), οφείλουμε να γίνουμε άγιοι, γιατί είμαστε πλασμένοι κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση Εκείνου, οφείλουμε να γίνουμε άγιοι, γιατί αγίους μας προσφωνεί και ο Απόστολος Παύλος στις Επιστολές του. Η Εκκλησία είναι ένα εργαστήρι αγιότητας, που παράγει Αγίους κάθε ηλικίας, φύλου, εθνικότητας και κάθε επαγγέλματος και ιδιότητας, ώστε ο κάθε ένας από εμάς να έχει ένα πρότυπο σύμφωνα με το οποίο θα πορεύεται στην ζωή του. Επιβάλλεται να προσπαθούμε καθημερινά με προσευχή, ταπείνωση και μετάνοια να αποκτήσουμε τις αρετές, που μας δίδει το Άγιο Πνεύμα και μας μεταβάλλουν από ανθρώπους του θανάτου σε ανθρώπους του Θεού. Η Εκκλησία μας εορτάζει μεταφέροντας μας την ανάγκη να γίνουμε και εμείς άγιοι και να τιμούμε τον Απόστολο μας, ο Οποίος καθημερινά μας υπενθυμίζει ότι στόχος μας είναι να γίνουμε άγιοι. Οι δε έκτροπες καταστάσεις, όπως π.χ. η πρόσφατη επίθεση με καυστικό υγρό από κληρικό σε Επισκόπους, ίσως κάνει μερικούς να αναρωτηθούν: που υπάρχει η αγιότητα; Ας μην ξεχνούν όμως αυτοί ότι ο Χριστός ξεκαθάρισε: «οὐ γὰρ ἦλθον καλέσαι δικαίους, ἀλλὰ ἁμαρτωλοὺς εἰς μετάνοιαν» (Ματ. θ΄, 13) και εμείς οφείλουμε, παρά την αμαρτωλότητά μας, να παρακαλούμε τον Απόστολο μας να σκεπάζει την Ελλάδα μας και όλον τον κόσμο, να μας φωτίζει να γνωρίσουμε τον Θεό μας, να τον αγαπούμε και να εναποθέσουμε σε Αυτόν την ελπίδα της ζωής μας!
Στην ιστορική έδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κεγχρεών, της οποίας τον τίμιο τίτλο φέρει και στον Ενοριακό Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος τέλεσε την Θ. Λειτουργία ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος. Στην ομιλία του προς τους πιστούς αναφέρθηκε στην ευλογημένη συγκυρία της κοινής εορτής Πάντων των Αγίων, και της παρουσίας του στις Κεγχρεές, καθώς στους τιμώμενους Αγίους συμπεριλαμβάνεται και η εξαίσια προσωπικότητα της Αγίας Φοίβης, της Διακόνου της Εκκλησίας των Κεγχρεών, την Οποία συνιστά ο ίδιος ο Απ. Παύλος! Δραττόμενος αυτής της ευκαιρίας ο Θεοφιλέστατος, αφού επεξήγησε στο Εκκλησίασμα τον θεσμό των Διακονισσών της πρώτης Εκκλησίας, στην συνέχεια αναφέρθηκε στους Αγίους, επισημαίνοντας ότι δεν ήταν υπεράνθρωποι, αλλά απλοί άνθρωποι, ομοιοπαθείς μ’ εμάς, οι οποίοι όμως ξεχώρισαν για την πίστη τους στο Σωτηριολογικό Έργο του Χριστού και ομολόγησαν τον Χριστό, ως Σωτήρα, Μεσσία και Λυτρωτή, ακολουθώντας Αυτόν, τον Αρχηγό της Πίστεως μας, τήρησαν τις εντολές Του, βάδισαν επάνω στα ίχνη, που μας άφησε με το πανάγιο παράδειγμά Του, και πολλοί αξιώθηκαν να προσφέρουν και την ζωή τους. Οι Άγιοι υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντοτε στον χώρο της Εκκλησίας, ως το αποτέλεσμα της εκχύσεως του Αγίου Πνεύματος, και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι Αυτοί, οι πρωτότοκοι αδελφοί μας στην Θριαμβεύουσα Εκκλησία όχι μόνο προαπολαμβάνουν τη δόξα του Θεού στον Παράδεισο, αλλά μεσιτεύουν και για μας, την Στρατευομένη Εκκλησία, δέονται και παρακαλούν στον θρόνο του Θεού για τις ανάγκες μας. Ακόμα, σε όποια ηλικία και εάν ευρισκόμεθα, πάντοτε θα έχουμε πολλούς τους συνομήλικους μας αγίους, και όχι μόνο όμοιους προς την ηλικία αλλά και στις γραμματικές γνώσεις, στο επάγγελμα, στην κοινωνική θέση, αρτίτοκα βρέφη, νέους, αδύνατους γέροντες, απαλά παιδιά, εφήβους, αγνές νέες, χειρώνακτες, εργάτες του πνεύματος, απλοϊκούς, επιστήμονες και σοφούς. Ας παρακαλέσουμε, κατέληξε ο άγιος Κεγχρεών, τους Αγίους Πάντες να είναι μεσίτες όχι μόνο για τις δυσκολίες της ζωής μας, αλλά κυρίως για να αξιωθούμε και εμείς να ευρεθούμε μέσα σ’ αυτό το «νέφος» των Αγίων και να απολαμβάνουμε την θέα του Θεού στην Βασιλεία Του!
Την ίδια ημέρα και στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, λειτούργησε ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος. Στο κήρυγμά του, με αφορμή την Σύναξη Πάντων των Αγίων τόνισε ότι πρέπει να παραδειγματιστούμε από την προσήλωση των Αγίων στον Χριστό και να ενθυμούμαστε τα λόγια του Απ. Παύλου: «τίς ἡμᾶς χωρίσει ἀπὸ τῆς ἀγάπης τοῦ Χριστοῦ; θλῖψις ἢ στενοχωρία ἢ διωγμὸς ἢ λιμὸς ἢ γυμνότης ἢ κίνδυνος ἢ μάχαιρα; καθὼς γέγραπται ὅτι ἕνεκά σου θανατούμεθα ὅλην τὴν ἡμέραν· ἐλογίσθημεν ὡς πρόβατα σφαγῆς» (Ρωμ. 8, 35-36). Οι πιστοί οφείλουμε να κάνουμε πράξη την προτροπή, με την οποία κλείνει η Αποστολική Περικοπή, ας αποβάλουμε δηλαδή κάθε βιοτική μέριμνα και την αμαρτία, η οποία περιπλέκει την ζωή μας και ας τρέχουμε με υπομονή τον αγώνα, που ο καλός αγωνοθέτης Χριστός μας όρισε, έχοντας την προσδοκία μας προς Αυτόν, ο οποίος δίνει την δύναμη και τελειοποιεί τον κάθε αγωνιστή!