Η διαχείριση του πλούτου έχει να κάνει με το αν θα είναι προς ζωή και ευλογία ή αν θα είναι προς απώλεια. Ο πλούτος δεν μας κάνει ευτυχισμένους, τόνισε ο π. Αντώνιος Χρήστου, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας μιλώντας στον Ι.Ν. Ευαγγελίστριας στον Πειραιά.
«Πορευόμαστε προς τα Χριστούγεννα, την μητρόπολη των εορτών», είπε ο π. Αντώνιος, «και η Εκκλησία, μέρα με την μέρα, μας προετοιμάζει γι’ αυτό το γεγονός.
Και το γεγονός αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά καλούμαστε όλοι μας να κάνουμε φιλόξενη φάτνη του Χριστού για να γεννηθεί, την ίδια την καρδιά μας.
Ο Κύριος θέλει να καθαρισθούμε από τα πάθη και τις αμαρτίες μας, για να μπορέσει να σκηνώσει και να μας φέρει στον φωτισμό και την θέωση, δηλαδή την αγιότητα.
Και στην πορεία αυτή υπάρχουν διάφορα προσκόμματα, τα οποία ο καθένας υιοθετεί στην ζωή του».
«Έτσι», συνέχισε, «βλέπουμε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας, το νέο που πλησίασε τον Χριστό, ρωτώντας τι χρειάζεται να κάνει για να κληρονομήσει την βασιλεία των ουρανών. Ο νέος αυτός Τον προσεγγίζει, όχι ως τον σωτήρα των όντων, αλλά απλά ως έναν χαρισματικό διδάσκαλο.
Ο Χριστός του απαντάει αναφέροντας τις εντολές του δεκαλόγου, που ήδη ο νέος τις γνώριζε και όπως μάλιστα Του είπε, τις τηρούσε από τα παιδικά του χρόνια.
Και στην ερώτηση του, τι του μένει ακόμη να τηρήσει, ο Κύριος, ως καρδιογνώστης, κάνει ουσιαστικά μία «χειρουργική τομή», και θέτει τα πράγματα με βάση αυτό που πραγματικά τον εμπόδιζε για να έχει κοινωνία μαζί Του.
Στην απάντηση όμως του Χριστού να πουλήσει τα υπάρχοντα του και να τα δώσει στους φτωχούς και να Τον ακολουθήσει, αντί να χαρεί για την λύση που του δίνει και την προοπτική που του ανοίγει, έφυγε περίλυπος.
Δεν σώζει μόνο ο μωσαϊκός νόμος, γιατί διαφορετικά δεν θα χρειαζόταν να έρθει ο Χριστός στην επίγεια παρουσία Του. Ο μωσαϊκός νόμος υπήρχε για να γνωρίσουν και να αναγνωρίσουν οι άνθρωποι τον Χριστό και να προετοιμασθούν παιδαγωγικά να Τον συναντήσουν.
Η διαχείριση του πλούτου έχει να κάνει με το αν θα είναι προς ζωή και ευλογία ή αν θα είναι προς απώλεια. Ο πλούτος δεν μας κάνει ευτυχισμένους, αλλά όταν δίνουμε γεμίζει η καρδιά μας».
«Κι εδώ ανοίγει ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο», τόνισε ο π. Αντώνιος, «που είχαν καλλιεργήσει οι γραμματείς και οι φαρισαίοι συστηματικά, ότι όποιος έχει χρήματα, αυτό τον κάνει αυτόματα υποψήφιο για να σωθεί, γιατί ήταν δείγμα της ευλογίας και της εύνοιας του Θεού.
Και αυτή την αντίληψη φαίνεται ότι την είχαν και οι μαθητές και ο κόσμος που ήταν κοντά Του, γι’ αυτό και απορούν ποιος μπορεί να σωθεί. Και ο Κύριος, με πολύ παρήγορο τρόπο απαντάει ότι τα αδύνατα για τους ανθρώπους, είναι δυνατά για τον Θεό».
Γι’ αυτό και συμπλήρωσε ο π. Αντώνιος: «Εδώ είναι και η λύση σε όλα τα προβλήματα μας. Εκεί που ο καθένας βλέπει αδιέξοδα και δεν βρίσκει λύση, να θυμόμαστε πως ότι ο κόσμος βλέπει τέλμα, είναι η πραγματική διάβαση, το πραγματικό Πάσχα, το οποίο είναι και στη λύση και στη σωτηρία και λύτρωση του κάθε ανθρώπου.Και την δύσκολη περίοδο που διανύουμε να θυμόμαστε ότι ο Κύριος θα φωτίσει και θα παρέλθει αυτή η νόσος, όπως και τόσες νόσοι διαχρονικά. Μόνο ο Χριστός είναι η σωτήρια των ανθρώπων και ο παράδεισος είναι εκεί, με την σχέση μας μ’ Εκείνον».
Το βίντεο εδώ: https://youtu.be/PDvLKD4jlC8