Αρχική Διεθνή Οικονομική ασφυξία στους Αγίους Τόπους λόγω COVID-19

Οικονομική ασφυξία στους Αγίους Τόπους λόγω COVID-19

από christina

Για πρώτη φορά σε 1.600 χρόνια, κανένας προσκυνητής δεν έχει έρθει στους Αγίους Τόπους. Οι απώλειες ανέρχονται συνολικά σε 320 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό υποστηρίζουν 10.300 οικογένειες

Η νέα πανδημία έπληξε σκληρά τα προσκυνήματα των Αγίων Τόπων, κάτι που αντιπροσωπεύει μία από τις κύριες πηγές εισοδήματος για τους Παλαιστίνιους Χριστιανούς. Ως αποτέλεσμα, τα έσοδά τους από τον τουρισμό το 2020 θα είναι σχεδόν μηδενικά.

«Για πρώτη φορά σε 1.600 χρόνια: Χωρίς προσκυνητές στους Αγίους Τόπους», διαβάζει κάνείς τον τίτλο ενός άρθρου που εμφανίστηκε στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. “Μετά από ένα έτος ρεκόρ το 2019, ο χείμαρρος των Χριστιανών επισκεπτών σταμάτησε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Μπορούν οι online πωλήσεις αναμνηστικών και οι προσευχές να γεμίσουν το κενό; ” ρωτά η εφημερίδα.

Ο τουρισμός και τα προσκυνήματα στους Αγίους Τόπους σταμάτησαν τον περασμένο Μάρτιο. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, οι απώλειες έφτασαν τα 320 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ποσό που αντιστοιχεί στο σύνολο των μισθών για τον τομέα.

Η κρίση πλήττει όχι μόνο τους μακροχρόνιους φορείς, αλλά και τους ανθρώπους που πρόσφατα επενδυσαν στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα. Μερικοί επένδυσαν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σε καταστήματα που πουλούσαν τοπικά προϊόντα αναμνηστικών για προσκυνητές. Άλλοι αγόρασαν αγαθά με πίστωση, αναδιάρθρωσαν τα σπίτια τους για να περιλαμβάνουν δωμάτια, αυτοσχέδια B&B, χτίστηκαν μικρά καταλύματα, δανείστηκαν – ακόμη και πολλά – για ανακαινίσεις.

Τα προσκυνήματα είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της χριστιανικής παρουσίας στην Παλαιστίνη και είναι απαραίτητο να ξαναρχίσουν μόλις το επιτρέψει η παγκόσμια κατάσταση της υγείας. Στο terrasanta.net, μπορούμε να δούμε το μέγεθος της κρίσης που προκλήθηκε από πανδημία και τις οικονομικές απώλειες που προκλήθηκαν από την κατάρρευση των θρησκευτικών προσκυνημάτων.

Τα τουριστικά έσοδα στην Παλαιστίνη αντιπροσωπεύουν το 40% των τραπεζικών εμβασμάτων από το εξωτερικό. Αυτός ο τομέας δισεκατομμυρίων δολαρίων απασχολεί 32.000 Παλαιστίνιους σε υπηρεσίες μεταφορών, φιλοξενίας, εστίασης και τουριστικών οδηγών και παρέχει εισόδημα σε 10.300 νοικοκυριά.

Το 2019, έτος ρεκόρ για τον θρησκευτικό τουρισμό στους Αγίους Τόπους, περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν την Παλαιστίνη και το ποσοστό πληρότητας των ξενοδοχείων ήταν κατά μέσο όρο 70%, γεγονός που πυροδότησε νέες επενδύσεις και ανάπτυξη με 155.000 νέα δωμάτια που προστέθηκαν από το 2018.

Με την πανδημία να κρατά τους επισκέπτες μακριά, ο ξενοδοχειακός τομέας έχασε 145 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η τροφοδοσία έχασε 7,5 εκατομμύρια δολάρια. Οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων συγκέντρωσαν χρέη 85 εκατομμυρίων δολαρίων και μιλάμε για συνολική απώλεια άνω των 320 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στον κλάδο.

Για τον Tony Khashram, γενικό διευθυντή της Aeolus Tours και της Ένωσης Διαχειριστών Εισερχόμενων Τουριστικών Τόπων (Hlitoa), η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη από ό, τι κατά τη διάρκεια της Ιντιφάντα.

Εκείνη την εποχή, “τα προσκυνήματα δεν σταμάτησαν ποτέ εντελώς”. Το 2000, ο τουρισμός έχασε το 90%, αλλά οι επισκέπτες επέστρεψαν μετά από μερικούς μήνες και οι τουριστικοί πράκτορες κατάφεραν να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κρίσης.


Πηγή: Πενταπόσταγμα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ